INFLUENSAVAKSINE: Lasse Sten, administrerende direktør i IT-selskapet House of Control tilbød sine ansatte å ta influensavaksinen på, og gjennom, jobb. Foto: Thomas Andersen Foto:

INFLUENSAVAKSINE: Lasse Sten, administrerende direktør i IT-selskapet House of Control tilbød sine ansatte å ta influensavaksinen på, og gjennom, jobb. Foto: Thomas Andersen

Foto:

Flere bedrifter influensa-vaksinerer sine ansatte

Apotek og reisemedisinklinikker melder om økning i antallet bedrifter som ønsker å tilby influensavaksine til sine ansatte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

DOBLING: – Sørover er en liten bedrift, men vi har nok doblet antallet bedrifter som vi gjør oppdrag for, sammenlignet med i fjor, sier Kjersti Alice Jortveit
DOBLING: – Sørover er en liten bedrift, men vi har nok doblet antallet bedrifter som vi gjør oppdrag for, sammenlignet med i fjor, sier Kjersti Alice Jortveit

Vi har vaksinert cirka 300–400 ansatte i bedrifter tidligere, nå er det mellom 700 og 800 Kjersti Alice Jortveit

– De aller fleste var veldig positive til å ta vaksinen, og syntes at dette er et godt tiltak. Det sier administrerende direktør Lasse Sten i IT-selskapet House Of Control som tilbød sine ansatte influensavaksinen gjennom og på jobb.

– Det var en veldig god oppslutning. Rundt 80 prosent av våre ansatte tok vaksinen da vi arrangerte vaksinering.

– Vinn-vinn

Sten forteller at det ble sendt ut en intern epost med informasjon om tilbudet – og informasjon fra myndighetene – om at det kan være lurt å ta influensavaksinen denne sesongen fordi man under nedstengingen av samfunnet under covid-19 pandemien ikke har vært like eksponert for virus og bakterier som tidligere.

– Teamet som kom, utførte jobben veldig effektivt. Ved at bedriften står for vaksinering og dette blir gjort på arbeidsplassen, spares de ansatte for en reise som fort kan ta et par timer til og fra. Slik ble det vinn-vinn med tanke på arbeidstid også.

En trend

Line Grannæs, apoteker i Vitusapotek Fornebuporten, gjennomførte vaksineringen av Lasse Sten og hans medarbeidere. Hun sier de startet bedriftstilbudet i år, men opplever at det er en trend at bedrifter bestiller vaksinering av sine ansatte.

– Vi har fått tilbakemelding fra hovedkontoret om at det er god respons på kampanjer som har vært ute, og det meldes om stor pågang. Dette er en fin løsning for å få vaksinert mange om gangen, og det er enkelt for de ansatte som likevel er på jobb.

– Jeg tror trenden har sammenheng med en økt bevissthet rundt vaksinens forebyggende effekt mot sykdom. I tillegg er det innført skattefritak for arbeidsgiverfinansiert influensavaksine nå i 2021.

– Dobling i bedriftsoppdrag

Kjersti Alice Jortveit eier Sørover, en reisemedisinsk klinikk i Kristiansand. Hun forteller om økning i bedriftsoppdrag.

– Sørover er en liten bedrift, men vi har nok doblet antallet bedrifter som vi gjør oppdrag for, sammenlignet med i fjor.

– Er det en trend, og er det flere bedrifter som henvender seg til dere for å kunne tilby sine ansatte vaksine?

– Vi opplever at det er det. Vi merket allerede i fjor at det var flere henvendelser om influensavaksinering fra bedrifter. Men i fjor var det en begrenset tilgang på influensavaksiner, og dermed reservasjon til personer i risikogruppene.

Jortveit forteller at Sørover er medlem i Vaksine1, en samarbeidsallianse av private vaksinasjonsklinikker i Norge.

– Det er omtrent en dobling hos hver enkelt bedrift. Vi har vaksinert cirka 300–400 i bedrifter tidligere, nå er det mellom 700 og 800, litt avhengig av reelt oppmøte, som vaksineres i bedrift. Andre bedrifter, i Oslo, Bergen og Bodø, har økt antallet vaksinerte fra rundt 1000 til 2000 ved hver klinikk.

– Økt fokus på vaksiner og sykdom

Årsaken til økningen kan skyldes flere ting.

– Det kan ha sammenheng med et sterkere søkelys på vaksiner, og at det kan være fornuftig å unngå influensa sammen med covid. Vi lever også i en tid hvor vi er flinkere til å være hjemme fra jobb om vi er syke, og slik sett ønsker nok flere å gjøre det de kan får å slippe sykdom, både arbeidsgiver og arbeidstaker.

Økningen stemmer med oppfatningen til Per H. Aabakken, daglig leder i vaksineenheten til legemiddelselskapet Sanofi.

– Jeg har ikke dokumentasjon på det, men jeg opplever at det er en økende interesse for å kunne tilby vaksinasjon på arbeidsplassen. Vi hører dette fra både apotekkjedene og reisevaksinasjonsklinikkene.

– Denne trenden så vi allerede før pandemien. Og nå spiller det nok en rolle at man ønsker å gjøre sitt til at det ikke blir en voldsom oppblomstring av influensa rett i etterkant av pandemien, og at det kan bidra til å redusere presset på helsetjenesten – både for å redusere behovet for testing og også sykehusinnleggelser.

VAKSINERT: Lasse Sten vaksineres av Line Grannæs. Foto: Thomas Andersen

– Ikke fått tilbakemelding om gruppepress

– Lasse Sten, vaksinering er jo frivillig, har dere fått tilbakemelding om gruppepress?

– Nei det har ikke vært et problem. Vi sendte kun ut en intern epost og la informasjon fra myndighetene ut på vårt intranett.

– Dere er ikke redd for stigmatisering av ansatte som ikke ønsker å ta vaksinen?

– Nei. Vi har heller ingen interesse av å gå ut med hvem som har tatt vaksine eller ikke. Dette var i aller høyeste grad frivillig.

– Det har ikke vært antydninger til stigmatisering De aller fleste var positive til tiltaket.

Powered by Labrador CMS