
Åpner for å gi politiet helseoppgaver i Sverige
Det svenske kriminalpolitiet vil utrede muligheten for at politiet innleder akutt helsehjelp i farlige områder.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Hvordan skal ansvaret fordeles mellom de forskjellige nødetatene i områder der en bevæpnet gjerningsmann fortsatt er på frifot?
I et brev til den svenske helse- og omsorgsmyndigheten Socialstyrelsen ber Rikskriminalpolisen om en utredning av hvordan ansvaret skal fordeles mellom politi og ambulansepersonell i farlige områder. Det melder svenske Dagens Medicin.
Ett av alternativene som skal utredes, går ut på at politiet kan brukes til «å håndtere den initielle helsehjelpen i risikoområdet, for så snart det er mulig å overlate pasienten til konvensjonell helsehjelp».
– Meget fornuftig
Leder Ola Yttre i Ambulansepersonellets yrkesorganisasjon ville være positivt innstilt om en lignende oppgavefordeling skulle bli foreslått i Norge.
– Hvis dette betyr at politiet skal utføre den første førstehjelpen fram til området er sikret, synes jeg det virker meget fornuftig. Får de den nødvendige opplæringen og skoleringen, er dette mye bedre enn at ambulansepersonell skal gå inn i et usikkert område som de ikke har trening til å håndtere, sier Yttre til Dagens Medisin.
Motsatt retning av norsk forslag
Det svenske kriminalpolitiets forslag går i motsatt retning av en ny prosedyre som ble foreslått av Helsedirektoratet, Politidirektoratet og Direktoratet for sikkerhet og beredskap denne sommeren. I de foreslåtte «prosedyrene for nødetatenes samvirke ved pågående livstruende vold» (PLIVO) åpnes det for at ambulansepersonell kan gå inn i farlige områder før de er sikret av politiet.
I det norske forslaget heter det blant annet følgende: «Når gjerningspersonen(e) benytter kniv eller annet dødelig stikk/huggvåpen skal leder for brann og/eller helse selv vurdere om tiltak kan iverksettes mot gjerningspersonen(e) før politiets ankomst».
PLIVO-prosedyren ble sendt ut på høring i sommer, med høringsfrist 30. september. Saken er fremdeles under behandling.