E.COLI: Rebecca Gladstone er postdoktor ved Institutt for medisinske basalfag, og har sammen med professor Jukka Corander forsket på de norske prøvene.

Foto: privat

Fant multiresistente bakterier i hver tiende E. coli-prøve

Forskere ved Universitetet i Oslo (UiO) har analysert 3200 prøver som er tatt av pasienter i Norge med E. Coli i blodet siden 2002. Hver tiende E. coli-prøve hadde varianter som står imot flere typer antibiotika.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Fra 2002 og i de påfølgende åtte årene var hver tjuende prøve multiresistent. Da forskerne sjekket prøvene fra de åtte årene etterpå, fram til 2018, fant de multiresistente bakterier i hver tiende prøve.

Det skriver UiO på sine egne nettsider.

– Det er viktig for oss å forstå hvordan og hvorfor antibiotikaresistens øker, siden det gjør infeksjoner vanskeligere å behandle. Som med mange typer infeksjoner, har de aller yngste og eldste høyest risiko for alvorlig sykdom, og vi må ha antibiotika som virker mot denne bakterien. Derfor er overvåking så viktig. Dette datasettet gir oss en dypere forståelse av situasjonen, sier Rebecca Gladstone, en av forskerne bak studien som nå er publisert i The Lancet Microbe.

Hun er postdoktor ved Institutt for medisinske basalfag, og har sammen med professor Jukka Corander forsket på de norske prøvene.

Norge hadde et stort E. coli-utbrudd i 2006, hvor 18 personer ble alvorlig syke etter å ha spist blant annet morrpølse. Ett barn døde.

Gladstone sier at nivået av multiresistente E. coli-bakterier i Norge ikke er alarmerende nå, og understreker at vi ligger bedre an enn en rekke andre land i Europa.

– Samtidig må vi følge med på utviklingen framover, så vi er klare til å gjøre noe om det forverrer seg. Vi forventer mer resistens framover, sier hun.

Les hele saken på UiOs nettsider. 

Powered by Labrador CMS