RYGG-TEAM: My Dung Nguyen Torkildsen (bak fra venstre), Anne Hilde Langhelle, Charlotte Nordbø. Foran (f.v.). Åse Marit Brøndbo, Eirik Ørn, Christine Moore og Kristine Nielsen. Foto: Jan Inge Haga

Angriper etablerte ryggmyter

Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) vil informere fastleger, fysioterapeuter og pasienter om at det ikke er farlig å være i aktivitet om man har vondt i ryggen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

NORDMENN OG RYGG

- Ryggsmerter er den vanligste muskel- og skjelettlidelsen i Norge. (Ihlebæk C, 2004)- 80 prosent av alle nordmenn rammes en eller annen gang av ryggsmerter. (Ihlebæk C, 2004)- Halvparten av oss har hatt ryggsmerter i løpet av det siste året. (Ihlebæk C, 2004)  - Ryggsmerter er beregnet til å koste samfunnet 15 milliarder kroner årlig (Ihlebæk C, 2004)- 95 prosent av alle ryggsmerter er ufarlige og vil gå over av seg selv (Lærum E, 2007)

STAVANGER: Halvparten av oss har hatt smerter i ryggen det siste året, ifølge forskning (Ihlebæk C, 2004). Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved SUS har sett at mange behandlere og pasienter ønsker seg mer informasjon om nettopp smerter i ryggen.
- Mange av pasientene vi møter, har frykt for å bevege seg og mangler informasjon om hvorfor de har vondt. Leger rundt dem gir kanskje sykmelding i stedet for å oppfordre til aktivitet - og til å få en ordentlig utredning. Vi vet at sykmelding ikke forkorter forløpet, sier avdelingsoverlege My Dung Nguyen Torkildsen ved Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved SUS.
Pasientene som kommer til Torkildsen og kollegene, har gjerne hatt ryggsmerter i mer enn tre måneder. Torkildsen ønsker at disse pasientene blir møtt tidligst mulig med informasjon slik at de kan få et mildere forløp og kanskje lavere forekomst av smerter og bekymringer tilknyttet ryggsmertene.
Bredt informasjonsarbeid
Torkildsen tar nå initiativ til et bredere informasjonsarbeid om ryggsmerter. Arbeidet er todelt. Informasjon vil gå ut til både pasienter og behandlere i førstelinjen, som fastleger og fysioterapeuter.
Avdelingen har inngått et samarbeid med fysioterapeutene Lennart Krohn-Hansen og Anders Aasen Berget, som i fjor ga ut boken «Frisk rygg». Målet er at pasientene selv skal være med å finne ut av årsakene til smertene og forebygge egne smerter. En rekke ulike eksperter uttaler seg om rygg i boken, og de avliver myten om at aktivitet er farlig ved ryggsmerter.
- All tids siste forskning, spesielt de tre store ryggretningslinjene fra Europa, USA og Norge, har aktivitet som det viktigste tiltaket for personer med uspesifikke korsryggsmerter. Selv for dem med prolaps er aktivitet anbefalt, men da med fokus på å unngå bevegelser som provoserer smertene unødvendig, sier Krohn-Hansen.
Han viser til at 95 prosent av alle ryggsmerter er ufarlige og at konvensjonell behandling, som trening og fysioterapi, anbefales oftere før en eventuell operasjon.
I samarbeid med forfatterne av ryggboken har leger og fysioterapeuter ved SUS utarbeidet et faktaark om rygg som skal være lett tilgjengelig for både pasienter og behandlere. Den nye ressursen er allerede sendt ut til alle fastleger i Rogaland, og den er tilgjengelig hos Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).
- Vi opplever det som viktig at pasienter blir møtt med denne informasjonen tidlig i forløpet. Kunnskapen i faktaarket er basal, og kunnskapen finnes i spesialisthelsetjenesten. Men det er viktig at den når pasientene tidlig, påpeker Torkildsen.
Tilbyr faktaark
Hun håper faktaarket kan bli delt ut av fastleger og fysioterapeuter når de møter pasienter som har ryggsmerter. Arket er gratis og inneholder spesifikke tips for hva du skal gjøre ved akutte ryggsmerter.
I juni vil Torkildsen og avdelingen arrangere en fagkveld om ryggsmerter for fastleger og fysioterapeuter i Rogaland. De vil blant annet fokusere på hvem som behandler hva innen rygg i regionen og hva som er viktig å informere pasientene om for å forebygge ryggsmerter. En tverrfaglig gruppe fra sykehuset skal delta, deriblant fysioterapeuter, ortopeder og anestesileger.

Powered by Labrador CMS