Få pasienter har fått nytt Alzheimers-legemiddel

Store kontroverser om det nylig godkjente Alzheimers-legemidlet bidrar til at svært få pasienter har fått det, melder amerikanske medier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Aducanumab (Ahuhelm) den første nye behandlingen for Alzheimers siden 2003, ble i juni godkjent av de amerikanske legemiddelmyndighetene FDA.
Det er selskapet Biogen og deres japanske partner Eisai som markedsfører legemidlet, som fikk grønt lys etter en hastegodkjenning.

Godkjenningen er kontroversiell, blant annet fordi det ifølge FDAs rådgivningskomité ikke ble sendt inn data som kan overbevise om at adacanumab kan bremse kognitiv svikt hos pasienter i tidlig fase av Alzheimer-sykdommen. Ingen av komiteens elleve medlemmer stemte for å godkjenne legemidlet: Ti stemte imot, og én var usikker, har The New York Times vist til.

NYTT ALZHEMERS-LEGEMIDDEL: Kritikken mot godkjenningen av legemidlet i USA medfører at nesten ingen pasienter har fått det, ifølge amerikanske medier. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tre medlemmer av den uavhengige komiteen som ga råd om behandlingen, trakk seg fra sine stillinger i juni, i protest.

Ifølge Läkemedelsvärlden og den amerikanske nyhetstjenesten Statnews, er det nesten ingen pasienter som har fått legemidlet, to måneder etter godkjenningen. Årsaken er ifølge at prisen på behandlingen samt uklarheten om den kliniske effekten.

Legemidlet koster 56.000 amerikanske dollar i året.

Aducanumab er den første nye behandlingen som godkjennes for Alzheimers siden 2003. FDA viste til, i en pressemelding om godkjenningen, at nåværende behandlinger kun har behandlet symptomene, og at denne behandlingen er den første som skal ha effekt på den underliggende sykdomsprosessen.

Selskapet bak legemidlet, Biogen, har prissatt behandlingen i USA til 4312 dollar per infusjon hos normalvektige pasienter, noe som altså tilsvarer 56.000 dollar i året

Powered by Labrador CMS