FORSVARETS SANITET: Hele Brigade Nord er representert i Litauen-oppdraget. Det betyr at soldater fra Telemark bataljon, 2. bataljon, militærpolitikompaniet, artilleri-, panser-, ingeniør-, sambands-, sanitets- og stridstrenbataljonen bidrar.

Foto: Marion Aaserud Dahlen/Forsvaret

Forsvaret: – Ikke planer om å etablere feltsykehus

Endre Nedberg, major og pressetalsmann i Forsvaret sier til Dagens Medisin at Forsvaret per nå ikke har planer om å etablere feltsykehus i Ukrainas nærområder.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Endre Nedberg, major og pressetalsmann i Forsvaret Foto: Forsvaret

Søndag reiste 44 soldater fra Brigade Nord til Nato-landet Litauen. Sanitetsbataljonen er representert i Litauen-oppdraget.

Hele Brigade Nord er representert i Litauen-oppdraget. Det betyr at soldater fra Telemark bataljon, 2. bataljon, militærpolitikompaniet, artilleri-, panser-, ingeniør-, sambands-, sanitets- og stridstrenbataljonen bidrar.

I januar sendte Norge 150 soldater til Litauen etter at konflikten mellom Ukraina og Russland tilspisset seg. Torsdag invaderte Russland Ukraina.

Har ikke sendt helsepersonell
På spørsmål om det er planer om å etablere feltsykehus i områder tilknyttet Ukraina sier Endre Nedberg, major og pressetalsmann i Forsvaret, at det ikke er planer om det.

– Det er ikke snakk om å sette opp feltsykehus.

Nedberg sier blant personell som er sendt ned er det snakk om et evakueringslag eller to.

– Det er ikke leger eller sykepleiere som er sendt ned. Det er en lege og en sykepleier som tilhører bidraget fast, som er tilknyttet det vi kaller «enhet mobil hjelpeplass». Det er et forsterket sanitetskjøretøy.

– Settes personell i Forsvarets sanitet i beredskap i Norge for å bidra ved behov?

– Nei, det er ikke planer om det per nå.

Sender ned utstyr
Utstyr som Forsvaret sender til Litauen er:

1500 skuddsikre vester

5000 hjelmer

15 000 feltrasjoner

1000 vernemasker

2000 soveposer

10 000 liggeunderlag

– Og noe bekledning. Det er artikler uten flagg, jeg antar dette er undertøy, sier Nedberg.

Powered by Labrador CMS