STILTE SPØRSMÅL I FEBRUAR: - Helsbyråden i Oslo, Robert Steen (Ap), venter fortsatt på svarene på spørsmålene han stilte om journalprosjektet Akson.

Foto: Vidar Sandnes

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Etter fire måneder har helsebyråd Robert Steen og Oslo kommune fortsatt ikke fått svar på spørsmålene de stilte om Akson.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Om de ikke får svar er det uaktuelt at kommunen forplikter seg videre, sier Steen.

Onsdag er det frist for kommunene å signere en intensjonserklæring for å vise at de støtter det videre arbeidet med Akson, den kommunale journal - og samhandlingsløsningen som Direktoratet for e-helse planlegger. Akson anslås til å koste 22 milliarder og å være ferdig om ti år.

Dagens Medisins artikler om Akson og En innbygger En journal er samlet her

Et visst antall kommuner må signere for at staten skal støtte prosjektet, og dette målet er allerede nådd, som Dagens Medisin skrev fredag.

Men Norges største kommune har vært svært kritisk til hvordan Akson er tenkt løst, og har tidligere truet med å ikke signere intensjonserklæringen før de har fått svar på spørsmålene de stilte for flere måneder siden.

Robert Steen, som er byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo kommune, understreker at de støtter målet om sømløs dataoverføring mellom primær- og spesialisthelsetjenesten.

– Det er dette innbyggerne etterspør, skriver han i en epost til Dagens Medisin.

Men Steen står fortsatt på at de vil ha fortgang på samhandlingsløsningen.

– Og vi vil ha fortgang på digital legemiddelliste, sier Steen.

–  Vi trenger svar på spørsmålene som ble reist i e-helsestyret 27. februar – særlig rundt løsnings- og gjennomføringsstrategier, finansiering, organisering, samhandling, drift, videreutvikling, eierskap, kost-/nytte. Før vi får svar på dette forplikter vi oss ikke ytterligere, skriver Steen.

Og videre:

– Vi må finne Oslos vei til en EPJ (elektronisk pasientjournal) for åpning av ny storbylegevakt for 700 000 innbyggere sommeren 2023, heter det fra Steen.

På spørsmål til Direktoratet for e-helse om hvorfor de ikke har svart på spørsmålene, viser de til  at status arbeidet med uavklarte spørsmål er å finne på deres nettsider, her er link.

De viser også til Christine Berglands kommentar i Dagens Medisin forrige uke. Den bærer tittelen «Svarene finner vi sammen».

Powered by Labrador CMS