Statsråd Bent Høie (H) i Stortinget tirsdag denne uken.

Foto: Skjermdump

Fikk samme spørsmål om Akson tre ganger – svarte ikke

Tre ganger ba Kjersti Toppe (Sp) helseministeren svare på hvem som har tatt beslutningen om å unnlate ekstern høring av Akson, det omstridte kommunale journal- og samhandlingsprosjektet som planlegges.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Tirsdag gikk nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe, opp til Stortingets talerstol tre ganger for å avkreve statsråd Bent Høie (H) svar på ett spørsmål:

Er beslutningen om å ikke sende Akson-prosjektet til offentlig høring tatt i tråd med utredningsinstruksen?

For å unnlate en høring, så sier utredningsinstruksen at dette skal besluttes av den øverste leder i det ansvarlige forvaltningsorganet. Dette er Christine Bergland, direktør i Direktoratet for e-helse.

En slik beslutning skal også være «skriftlig begrunnet, og skal følge saken».

Men verken Direktoratet for e-helse, Helse- og omsorgsdepartementet eller Finansdepartementet kunne svare på om reglene for å unnlate høring er fulgt, da Dagens Medisin spurte dem i august.

Høie svarte da at Akson-prosjektet ikke har brutt utredningsinstruksen, men han svarer ikke på om reglene å unnlate høring er fulgt:

 – Akson er utredet i tråd med Statens prosjektmodell som fastsetter krav til utredning, planlegging og kvalitetssikring av store statlige investeringsprosjekter. Prosjektmodellen stiller ikke spesifikke krav til hvordan involvering skal foregå, svarte Høie i august.

Han svarte heller ikke på spørsmålet tirsdag.

Kjersti Toppe viste i Stortinget til at «verken e-helsedirektøren eller statsråden kan svare på om reglene for å unnlate høring om milliardprosjektet Akson er fulgt» da hun stilte spørsmålet fra talerstolen første gang:

–  Kanskje kan statsråden i dag svare på spørsmålet om når, og av hvem beslutningen om Akson er tatt, og hvor dette er grunngitt skriftlig? spurte hun.

Etter at Høie så svarer ut, og kommenterer flere andre spørsmål, spør Toppe igjen:

–  Jeg har ennå ikke fått svar når det gjelder Akson; Hvem har gjort beslutningen når det gjelder Akson?
Høie svarer på nytt på andre spørsmål, før Toppe igjen stiller spørsmålet:

–  Jeg har ennå ikke fått svar fra statsråden på spørsmålet; av hvem og når ble beslutningen om Akson tatt, for etter utredningsinstruksen skulle det vært gjort dersom man skal unnlate ekstern høring. Regjeringen har ikke villet sende dette på en ekstern høring for å kvalitetssikre, slik utredningsinstruksen sier, sa Toppe, som fortsetter:

–  Jeg synes jeg kan få svar på når beslutningen om Akson er gjort, og av hvem og hvor dette er journalført.

Høie ber Toppe lese selv

Høie svarer følgende:

–  For det første er det slik at historien som Toppe fremstiller - i forhold til svarene gitt til Dagens Medisin og det spørsmålet hun tar opp - stopper rett før svarene blir gitt både av Finansdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Så svarene kan representanten lese der, svarte Høie.

Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal og Akson er samlet her.

Powered by Labrador CMS