Riksrevisjonen gransker journalprosjekt
Riksrevisjonen gransker nå Helse- og omsorgsdepartementets gjennomføring av Én innbygger, én journal.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
– Vi undersøker hvordan helse- og omsorgsdepartementet ivaretar sitt ansvar for å nå målet om én innbygger – én journal, opplyser Riksrevisjonen. Aftenposten omtalte saken først.
Det er åtte år siden stortingsmeldingen «Én innbygger - én journal» kom.
Hensikten med å lage stortingsmeldingen var at helsevesenet besto av mange små systemer som virket hver for seg, og som ikke snakket sammen.
I fjor kunngjorde regjeringen at de går inn for en felles journalløsning i kommunene, som nå altså er kjent som Akson.
Samtidig jobber Helse Midt-Norge med å etablere sin egen journalløsning som kun skal omfatte alle sykehusene, kommunene og legekontorene i helseregion midt, nemlig Helseplattformen.
Akson-prosjektet får mye motbør, og blant kritikerne er flere kommuner, Legeforeningen, Fagforbundet, Tannlegeforeningen, IT-forskningsmiljøer, leverandører, samt Arbeiderpartiet, Frp og Sp.
Dagens Medisins artikler om Én innbygger, én journal og Akson er samlet her
I forslag til statsbudsjett som ble lagt frem onsdag, kommer det også frem at regjeringen stiller nye krav til Akson-prosjektet, dersom staten skal bidra med penger videre.
I et intervju med avtroppende ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Therese Johnsen i fjor, kom det frem at Riksrevisjonen skal fortsette å undersøke offentlige IKT-prosjekter. Les mer her: – Ineffektive IKT-system det største hinderet for legene
I tillegg til den pågående undersøkelsen om den overordnede styringen av arbeidet, skal Riksrevisjonen nå se nærmere på anskaffelsene av konsulenttjenester til forprosjektet Akson, opplyser Riksrevisjonen tirsdag.
– Riksrevisjonen gjennomfører to ulike undersøkelser av Én innbygger – én journal. Den ene handler om den overordnede styringen av arbeidet, den andre om anskaffelse av konsulenttjenester, heter det i en pressmelding.
Dette er blant spørsmålene Riksrevisjonen vil ha svar på:
- Hvilke strategiske beslutninger er tatt for å sikre en felles nasjonal IT-utvikling for å nå målet om Én innbygger – én journal, og bygger de på et godt nok grunnlag?
- Hvordan bidrar Direktoratet for e-helse til å sikre en felles nasjonal IT-utvikling for å nå målet om Én innbygger – én journal?
- Hvordan ivaretar Helse- og omsorgsdepartementet sitt ansvar for å sikre god framdrift gjennom prioritering, styring og oppfølging?
Riksrevisjonen oppgir at rapporten mulig foreligger i april 2021.
Saken er oppdatert med opplysninger fra Riksrevisjonen om at de også skal granske anskaffelse av konsulenttjenester.