Tor Levin Hofgaards blogg

Farlig kunnskapsløst om psykisk lidelse

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tor Levin Hofgaard

Tor Levin Hofgaard er psykologspesialist og bloggen er skrevet i perioden han var president i Norsk psykologforening. Han jobber fra 1/1-2020 i MOMENT organisasjon og ledelse. Bloggen er avsluttet.

NRK Debatt diskuterte politibevæpning 15. oktober. Dessverre utartet debatten seg til å handle om de ”farlige psykisk syke”. Forsvaret av samfunnet skulle være våpen. 

Med utsagn som ”Det er ikke bankranere som er norsk politis hverdag. Det er jo i veldig stor grad psykisk syke mennesker” (Sitat: Maren Malthe-Sørensen (H)) var vi nok en gang vitne til hvordan anekdotiske stigmatiserende fortellinger om personer med psykiske lidelser får spre seg i det offentlige rom. Og i denne debatten fikk det fritt spillerom på en måte jeg sjelden har opplevd på TV. 

Gå til opptakk av debatten 15.10

Så la meg nok en gang slå fast: Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å hevde at mennesker med psykiske lidelser i sin alminnelighet er farligere enn andre. Å bruke koblingen psykiske lidelser og farlighet som et argument for politibevæpning er derfor feilslutning; en feilslutning som stigmatiserer en stor gruppe mennesker som har det vanskelig nok fra før. 

Last ned faktaark om psykiske lidelser og voldsrisiko fra denne siden

Det forundrer meg at lederen i Politiets fellesforbunds, Sigve Bolstad, lot fortellingene stå uimotsagt som virkelighetsbeskrivelser av politiets hverdag. Han bør vite bedre. Blant annet at bare 1 – 2 prosent av ordensforstyrrelsene de møter involverer folk med psykiske lidelser. Han vet også svært godt at nesten alle drap, vold og annen grov kriminalitet begås av andre enn de med psykiskeste lidelser alene. 

Det ble gjentatt mange ganger i løpet av debatten at norsk politi er blant det beste i verden.  En av kvalitetene er evnen til å skape trygge situasjoner; evnen til å  ”snakke ned” en situasjon som har eskalert.  I møtene politiet har med personer med psykiske lidelser vil sannsynligvis den jobben bli vanskeligere når de har våpen, og nær umulig hvis de skulle bruke det. 

Vi vet ganske mye om hva som roer en situasjon når du møter en person som er svært urolig, redd og opplever en virkelighet vi andre ikke opplever på samme måte (som kan være slik en person med en alvorlig akutt psykisk lidelse kan oppleve verden). Og pistol er faktisk det siste du skal blande inn i dette møtet. De faglige rådene for hvordan vi alle kan gjøre dette er som følger: 

  • Snakk i et rolig tempo og bruk vanlig stemme
  • Framfør ditt ønske om å være til hjelp, unngå å møte personen på en fiendtlig eller autoritær måte
  • Gi personen et tilbud, unngå konfrontering og trusler.
  • Hold deg rolig og unngå å stå og trippe eller å opptre urolig med raske bevegelser
  • La personen bevege seg fritt i rommet, (f.eks. hvis han eller hun ønsker å gå raskt frem og tilbake i rommet)

Politiet har langt på vei tatt inn denne kunnskapen, og mye av det er pensum på politihøgskolen. ”Verdens beste politikorps” har derfor de beste forutsetninger for å følge disse rådene, helt uten pistol. 

At etterlatt inntrykk etter debatten således var at politiet i Norge trenger pistol for å beskytte samfunnet mot personer med psykiske lidelser vitner om en debatt om kom helt ut av kontroll. Og hvor det faktisk er grunn til å tro at alle som var i studio visste bedre enn det som fikk lov til å utspille seg som en ”sannhet” om personer med psykiske lidelser. 

Det må være mulig å forvente bedre av politikere, av representanter for politiet i Norge og av NRK enn at de får sette premisser for en så viktig debatt på så fordomsfullt grunnlag.

Powered by Labrador CMS