En av syv hiv-smittede vet ikke at de er smittet

122.000 personer i 31 europeiske land vet ikke at de er smittet med hiv, ifølge en ny rapport.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En av syv personer som lever med hiv er uvitende om sin egen smitte. Det kommer frem i en ny rapport fra de europeiske smittemyndighetene, ECDC. Norge er ett av landene som er omtalt i rapporten.

Nær 30.000 personer ble diagnostisert med hiv i EU/EØS-landene i 2015, ifølge rapporten. Dette er omtrent på nivå med tidligere år. Samtidig anslår ECDC at cirka 122.000 personer lever med hiv-smitte uten å være klar over det.

Dette er spesielt bekymringsfullt fordi de smittede ikke kan dra nytte av livreddende behandling, samtidig som de kan fortsette å overføre viruset til andre, påpekes det i rapporten.

Fire år før diagnose
Rapporten viser også at det i gjennomsnitt tar nær fire år fra smittetidspunkt til diagnosen stilles.

– Hiv og aids fortsetter å være et alvorlig problem i Europa, sier Andrea Ammon, som er sjef for de europeiske smittemyndighetene, ECDC.

Oppfordrer til testing
Hun mener europeiske myndigheter må gjøre mer for å legge til rette for hiv-testing for å nå de som er smittet uten å vite om det selv.

– En enkel og rask blodprøve viser din hivstatus. Det er best å vite din hiv-status, slik at du kan ta vare på din egen helse og også beskytte andre, oppfordrer Ammon i en pressemelding.

Tidligere i høst lanserte Verdens helseorganisasjon (WHO) en ny handlingsplan mot hiv i Europa, der målet er å få slutt på hiv i regionen innen 2030.

Powered by Labrador CMS