FLERE DEPRESJONER: Vi er mer sårbare for å utvikle depresjon i ukene etter overgangen til vintertid, viser studie. Foto: ThinkStock

Overgang til vintertid gir flere depresjoner

Overgangen fra sommertid til vintertid øker risikoen for å utvikle depresjon, viser ny forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I helgen stilte vi klokken én time tilbake som markerte overgangen til vintertid.

En ny, stor dansk registerstudie viser nå at antallet mennesker som får diagnosen depresjon ved landets psykiatriske sykehus, stiger med åtte prosent i måneden etter overgang til vintertid.

Over 185.000 diagnoser
– Det er alminnelig kjent at noen mennesker får såkalt vinterdepresjon i løpet av vinteren, men at det skjer et hopp i antallet depresjoner etter overgang til vintertid, er ny viten. Skiftet har simpelthen i seg selv en innvirkning på risikoen for depresjon, sier Søren D. Østergaard ved Aarhus Universitetshospital, til danske Dagens Medicin.

Han er én av forskerne som står bak studien, som er et samarbeid mellom universitetene i Aarhus, København og Standford.

Studien, som er publisert Epidemiology, analyserer over 185.000 depresjonsdiagnoser i en periode på 18 år.

– Ikke tilfeldig
– Resultatene er for markante til å skyldes tilfeldigheter, og vi er forholdsvis sikre på at det er selve skiftet til vintertid som forårsaker økningen i antall depresjonsdiagnoser og ikke for eksempel endret dagslende eller dårlig vær. Vi har nemlig tatt høyde for disse fenomenene i våra analyser, sier Østergaard.

Han mener helsepersonell som har kontakt med pasienter bør være særlig oppmerksomme på depresjon i ukene som kommer.

Selv om studien kun har sett på depresjonsdiagnose stilt ved psykiatriske sykehus, tror forskerne at overgangen til vintertid kan påvirke andre aspekt ved den psykiske helsen vår også.

Powered by Labrador CMS