NYTT SYKEHUS: Skisse av det nye sykehuset på Ullandhaug i Stavanger. Foto: Nordic Office of Architecture/Aart Architects og Svein Lunde

Fire nye byggeprosjekt på trappene

Regjeringen vil gi lån på til sammen 363 millioner kroner til byggeprosjekt på norske sykehus. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Regjeringen foreslår å gi lån til fire nye store byggeprosjekter i 2017: Nytt sykehus i Stavanger, nytt psykiatribygg ved Sørlandet sykehus, modernisering og oppgradering av sykehuset i Helse Førde og oppgradering av sentralblokka ved Haukeland universitetssjukehus i Helse Bergen.

Regjeringen foreslås at det utbetales 363 millioner kroner i lån til disse prosjektene. I tillegg gis det lån til prosjekter som er godkjent tidligere. Totalt utbetales det 1 566,9 millioner kroner i lån i 2017.

Det kommer frem i statsbudsjettet for 2017.

- Helseforetakene har et stort samfunnsansvar, og regjeringen legger med dette til rette for at foretakene kan gjøre nødvendige utbygginger til det beste for pasientene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

175 millioner til Stavanger-sykehus
I Høies hjemby, Stavanger, skal det bygges nytt universitetssykehus på Ullandshaug. 

- Dagens sykehus på Våland er for lite, og det er behov for nye og større lokaler for å møte framtidige behov for spesialisthelsetjenester, sier Høie

Regjeringen vil bevilge lån til nytt sykehus i Stavanger med 175 millioner kroner i 2017 og en låneramme på 5 930 millioner kroner, som utbetales i perioden 2017–2023. Dette innebærer at deler av sykehuset kan flytte inn i nye bygg i 2023.

- Utbyggingen vil legge til rette for en bedre drift og en bedre tjeneste, noe som kommer pasientene til gode. Vi er også glade for å kunne sette i gang med et slikt prosjekt i en region som har et stort behov for økt sysselsetting. Vi håper at det vil være mange lokale firmaer som når opp i anbudsprosessene, sier Høie.

Nye oppussingspenger
Samtidig vil regjeringen fremskynde vedlikeholdsinvesteringene for sykehusene. Et engangstilskudd på 100 millioner kroner skal brukes til å pusse opp sykehusene på Sør- og Vestlandet. Midlene skal bidra til økt sysselsetting i områder der ledigheten har økt mest.

- Dette er vedlikeholdstiltak som kommer i tillegg til allerede planlagt vedlikehold i helseforetakene. De regionale helseforetakene oppgir at tiltakspakken for 2016 har hatt god sysselsettingseffekt. Dette vil gå til prosjekter som er klare til å iverksettes og vil få effekt for sysselsettingen i regionene, sier Høie.

Powered by Labrador CMS