– En "moden diskusjon" forutsetter at de som presenterer resultatene viser en bred kunnskap om problemene ved tolkning av medisinske kvalitetsindikatorer, sier overlege Carl Forsberg. Foto: Sykehuset Innlandet

– Ledelsen har reagert med magefølelse og ikke analytisk sans

Overlege Carl Forsberg ved Sykehuset Innlandet sier ledelsen skulle satt seg nærmere inn i metoden som ble brukt før de uttalte seg om saken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forsberg er spesialist i ortopedisk kirurgi ved divisjon Tynset, SI.

– Ledelsen må se nærmere på metoden før de fastslår at 60 prosent av dødsfallene kunne vært forebygget, sier Forsberg.

– SI sier at de har brukt den kjente metoden mortalitetsanalyse som er utarbeidet av "Institute for Healthcare Improvement". Men jeg finner ikke denne på PubMed. Den virker ikke som om den er så anerkjent i forskningsmiljøer, sier Forsberg.

Viser til BMJ-artikler
Forsberg viser også til to artikler i BMJ, fra 2010 og 2015, som har sett på mortalitet i sykehus.

– Artiklene har sett nærmere på Standard Mortality Ratio, Hospital Standard Mortality Ratio og Summary Hospital level Mortality Indicator. Forskerne mener at disse statistiske metodene heller ikke er gode måter å identifisere dårlige sykehus på. Mortalitet på sykehus ser ut til å være et vanskelig felt å vurdere, sier Forsberg.

Skulle satt seg inn i metoden
Han mener det er nødvendig at ledelsen i SI og fylkeslegen setter seg inn i metoden som er brukt.

– Dette skulle de gjort før de uttalte seg om saken. Slik dette står nå, er diskusjonen ikke bygd på vitenskap, sier han.

Han mener ledelsen har reagert med magefølelsen.

– Intuisjon, ikke vitenskap
– Hva kan det komme av at fylkeslegen, fagdirektøren i SI og sjefer i Helse Sør-Øst reagerer så instinktivt på resultatene i denne tvilsomme mortalitetsanalysen? Jo, svaret kan man finne i nobelprisvinner Daniel Kahneman's forskning om beslutningspsykologi. De har reagert med beslutningssystem 1- med intuisjon og magefølelse, og ikke med system 2- det er når vi tar et skritt tilbake og bruker vår analytiske sans og søker kunnskap i vitenskap og validert statistikk, mener Forsberg.

Lignende sak i Sverige
Forsberg sier at på slutten av 1990-tallet ble flere små sykehus i Sverige hengt ut i media på grunn av uvanlig høy mortalitet innen visse områder.

– Eskiltuna Sykehus var ett av dem. Slik som i Kongsvinger så ble prosessen startet av Sosialstyrelsen, som tilsvarer fylkeslegen, og Landstingene, som tilsvarer helseforetakene, sier Forsberg.

Krever bred kunnskap
Debatten den gang gikk på hvordan myndigheter og sykehusledere brukte utfallet av disse statistiske metodene som var benyttet.
Forsberg henviser til Svenska Läkartidningen (volym 96, nr 26-27, 1999).

– En "moden diskusjon" forutsetter at de som presenterer resultatene viser en bred kunnskap om de metodologiske problemene ved konstruksjon og tolkning av medisinske kvalitetsindikatorer. Dessuten må alle berørte parter kunne debattere uten press. Det finnes ingen garanti for at disse forutsetningene finnes i denne saken, sier Forsberg.

Frykter at rapporteringen rammes
– Dersom klinikerne og deres personale blir hengt ut, kan man også frykte at de grunndataene som i fremtiden leveres inn til systemet etter hvert blir mindre pålitelige, tilføyer han.

Les kommentarer fra Sykehuset Innlandet og fylkeslegen i egen sak.

Powered by Labrador CMS