– Vi har ikke uttalt oss om mortalitetsundersøkelsen som kvalitetsindikator, men ønsket å formidle at kvaliteten på tjenestene ikke var god nok, sier assisterende fylkeslege Sissel Bergaust. Foto: Vidar Sandnes

– Kvaliteten på tjenestene var ikke god nok

Assisterede fylkeslege Sissel Bergaust sier det virker som om mer energi er brukt på å devaluere undersøkelsen enn å se på forbedringer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overlege Carl Forsberg sier til Dagens Medisin at magefølelsen, og ikke analytisk sans, har dominert når fylkeslegen og ledelsen ved Sykehuset Innlandet har reagert så kraftig på resultatene av mortalitetsundersøkelsen.

Assisterende fylkeslege Sissel Bergaust sier til Dagens Medisin at de over tid har hatt en bekymring for Kongsvinger sykehus.

Ikke god nok kvalitet
Hun synes det virker som om mer energi er brukt på å devaluere undersøkelsen enn å se på om det faktisk var noe å forbedre i sykehusets rutiner.

– Vi har ikke uttalt oss om mortalitetsundersøkelsen som kvalitetsindikator, men ønsket å formidle at kvaliteten på tjenestene ikke var god nok. Det ble innført strakstiltak fra sykehusets ledelse, og ingen har hevdet at dette var unødvendige tiltak. Tiltakene beskriver rutiner som burde vært en selvfølgelighet på sykehuset i utgangspunktet, sier hun.

Overrepresentasjon av klagesaker
Hun påpeker at fylkeslegen fikk presentert sykehistoriene som kom fram under mortalitetsundersøkelsen "50 siste dødsfall".

– Det var ikke tallene primært som var utgangspunkt for vår reaksjon, men beskrivelsen av handlingsforløpene, sier hun.

– Vi har for tiden 14 klagesaker fra Kongsvinger sykehus til behandling, det er en betydelig overrepresentasjon, sier hun.

30 dagers overlevelse
Toril Kolås, fagdirektør i Sykehuset Innlandet, svarer slik på kritikken fra Forsberg:

– 30 dagers overlevelse er én av få kvalitetsindikatorer som brukes i alle nasjonale kvalitetsindikatorsystem. Studier viser at om lag 50% av variasjonen her kan tilskrives "case-mix", 15% tilfeldig variasjon mens 35% tilskrives reell kvalitetsforskjell. Ved å korrigere for kjønn, alder og komorbiditet vil sannsynligvis "case-mix"-komponenten reduseres og andelen som tilskrives kvalitetsforskjell øke, sier Kolås.

Anbefalt metode
Hun sier bruk av data for 30 dagers overlevelse er mer utfordrende å bruke til forbedringsarbeid enn 50 siste dødsfall, fordi det kan være mange årsaker som gir redusert overlevelse. 

– Det er nødvendig å analysere virksomheten med ulike metoder for å finne mulige årsaker, en av de anbefalte metodene er 50 siste dødsfall. Gjennomgangen av 50 siste dødsfall ved Sykehuset Innlandet Kongsvinger ble utelukkende initiert på bakgrunn fra rapportene fra Kunnskapssenteret som har vist at 30 dagers overlevelse ved sykehuset vedvarende har vært signifikant lavere enn landsgjennomsnittet siden de første gang ble publisert i 2011, sier Kolås.

Lovende
Hun sier metoden 50 siste dødsfall ble utviklet ved Kaiser Permanente i USA og har senere blitt anbefalt brukt av Institute of Healthcare Improvement og Pasientsikkerhetsprogrammet i Norge.

– Relativt ferske erfaringer fra Sykehuset Sørlandet i Kristiansand har vist meget lovende resultater, sier Kolås.

Ingen eksakt vitenskap
Hun sier alle har et ansvar for å bidra til at kunnskapen fra gjennomgangen blir brukt til å bedre kvalitet og pasientsikkerhet ved Sykehuset Innlandet.

– Jeg har full erkjennelse av at dette ikke er eksakt vitenskap. SI ønsker å bidra til at kvalitetsindikatorer primært brukes til forbedringsarbeid for å sikre pasientsikkerhet og kvalitet, og det har også vært intensjonen bak arbeidet. Vi ønsker å videreføre bruken av metoden, og det skal være en bred gjennomgang med fagmiljøet i Kongsvinger snarlig, sier hun.

Powered by Labrador CMS