BØR SELEKTERE: –Vi bør teste for PD-L1-uttrykk først, mener Odd-Terje Brustugun, leder av Norsk lungecancergruppe. Foto: Lisbeth Nilsen Foto:

– Viktig å plukke ut pasienter med høy sannsynlighet for immuneffekt

– Jo høyere PD-L1-uttrykk, desto høyere er sannsynligheten for respons, sier overlege Odd Terje Brustugun som kommentar til at nivolumab (Opdivo) ikke var bedre enn cellegift som førstelinjebehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kreftmedisinen nivolumab (Opdivo) klarte ikke i en fase III-studie å vise bedre effekt på progresjonsfri overlevelse enn cellegift som førstelinjebehandling hos pasienter med ikke-småcellet lungekreft.

Det viser nye data fra BMS sin studie CheckMate-026.

Les også: Nye kreftmedisiner innfridde ikke

Mulige forklaringer
Odd Terje Brustugun, leder av Norsk lungecancergruppe, synes det er skuffende at nivolumab ikke viste effekt som førstelinjebehandling, men har flere mulige forklaringer på hvorfor.

– Den var prøvd ut på pasienter også med lavt PD-L1-uttrykk, mens tidligere positive førstelinjestudier med legemiddelet pembrolizumab kun er gjort på pasienter med høyt PD-L1-uttrykk. Jo høyere PD-L1-uttrykk, desto høyere er sannsynligheten for respons, og når man skal sammenligne mot førstelinjes kjemoterapi, som tross alt har relativt god effekt, blir det viktig å plukke ut pasienter med høy sannsynlighet for immuneffekt.

– Som andrelinjebehandling virker cellegift ikke like bra, og derfor er det mer sannsynlig at immunterapi gir bedre effekt her uavhengig av PD-L1-uttrykk, sier Brustugun til Dagens Medisin.

Nylig fikk pembrolizumab (Keytruda) EMA-anbefaling om godkjenning i EU som andrelinjebehandling for pasienter med avansert/metastatisk ikke-småcellet lungekreft og som har svulster med høyt PD-L1-uttrykk.

Raskere forverring
Brustugun påpeker at pasientene i CheckMate-026 progredierte gjennomsnittlig raskere på nivolumab enn på cellegift.

– Det kan allikevel bety at en gruppe av pasientene kan ha god og langvarig effekt av nivolumab i første linje, men denne gruppen er så liten at den ikke vil gjøre utslag på den mediane progresjonsfrie overlevelsen i studien. Studien understreker at det ikke er gunstig å gi immunterapi til uselekterte pasienter i førstelinje, og vi bør teste for PD-L1-uttrykk – eller en eventuelt bedre fremtidig markør –først, mener Brustugun. I andrelinje ser det fortsatt ut som at det er riktig å tilby immunterapi uavhengig av PD-L1-uttrykk.

Trolig mer heterogen
Også data fra en annen fase III-studie med MEK-hemmer hos pasienter lungekreftpasienter viste heller ikke bedre effekt enn cellegift.

Den såkalte SELECT-1-studien på MEK1/2-hemmeren selumetinib nådde ikke målet om bedre totaloverlevelse og progresjonsfri overlevelse enn cellegiften docetaxel hos pasienter med KRAS-mutert lokalavansert eller metastatisk ikke-småcellet lungekreft.

Cirka 30 prosent av pasientene med ikke-småcellet lungekreft har denne typen genmutasjon.

– Noen studier har vist effekt i fase I som monoterapi. De nye dataene understreker vanskeligheten med å finne målrettet behandling for KRAS-gruppen. Denne fase III-studien føyer seg inn som én av flere studier i rekken som ikke viser effekt. Denne typen ikke-småcellet lungekreft er nok mer heterogen enn man skulle tro, kommenterer Brustugun, som er overlege ved Avdeling for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet.

Oppgitte interessekonflikter: Odd Terje Brustugun har vært hovedutprøver for flere studier med nivolumab (BMS) i Norge og har mottatt forskningsstøtte og forelesningshonorar fra AstraZeneca.

Powered by Labrador CMS