Valg av metode er avgjørende for beleggsprosenten

Norge har et tilsynelatende høyt sykehusbelegg når vi sammenligner oss med andre land. Forskjellen skyldes blant annet at vi bruker ulike metoder for å regne ut beleggsprosenten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ingrid Myrset Hatlebakk, førstekonsulent ved Seksjon for helsestatistikk, Avdeling for personstatistikk i Statistisk sentralbyrå
DAGENS MEDISIN (3/2016) publiserte et oppslag om beleggsprosenten ved norske sykehus. Artikkelen, utstyrt med tittelen Roser dansk akuttinnsats mot overbelegg, inneholder en noe unyansert bruk av Statistisk sentralbyrås tall.
91 ELLER 84 PROSENT? Metoden som SSB vanligvis bruker viser at belegget i Norge ligger på over 90 prosent i spesialisthelsetjenesten. Altså er mer enn ni av ti senger i bruk på en gjennomsnittlig dag. Bruker vi derimot samme metode som OECD, blir belegget på 84 prosent.
Metoden som gir beleggsprosent på over 90, tar høyde for at ikke alle sykehussenger er tilgjengelige hver eneste dag gjennom hele året. Noen avdelinger er stengt i ferier og helger, og nye avdelinger etableres mens andre legges ned. Hvis vi derimot antar at alle sengene som er tilgjengelige på nyttårsaftenen, også kan brukes alle andre dager samme år, blir belegget i Norge på 84 prosent. Det er denne metoden OECD bruker.
VALG AV METODE. I Storbritannia har man innført en grense på 85 prosent som belegget ikke skal overstige. Legeforeningen foreslår å gjøre det samme i Norge. Hvis grensen blir innført, må vi være bevisst på hvilken metode vi bruker for å vurdere om sykehusene ligger over eller under grensen.
Vi må sammenligne epler med epler. Grunnen til at OECD ikke tar hensyn til helge- og feriestengning, er at slike data ikke er tilgjengelige i alle land. OECD mottar data fra medlemslandene sine, og disse tallene skal kunne sammenlignes. I prosenten som SSB tidligere har levert til OECD, har vi likevel tatt hensyn til at ikke alle senger er tilgjengelige til enhver tid. Derfor har Norge et tilsynelatende høyt belegg sammenlignet med andre land i OECDs database og i rapporten «Health at a Glance». Men tallet for Norge er altså ikke helt sammenlignbart med andre land.
ET RIKTIGERE BILDE? De nyeste OECD-tallene er fra 2013 og viser at belegget i Norge er på 91 prosent. Tallet burde ha vært 84 prosent. Dette vil SSB rydde opp i. Ved neste levering til OECD leverer vi tall som kan sammenlignes. Vi leverer også ny tidsserie slik at beleggsprosenten kan sammenlignes internasjonalt tilbake i tid.
SSB mener at begge målene på belegg bør være tilgjengelige. Beleggsprosenten på 91 gir det mest riktige bildet av virkeligheten i Sykehus-Norge. Samtidig bør vi ha tall som kan sammenlignes med andre land. Begge tallene blir publisert når SSB legger ut beleggsprosenten for første gang på ssb.no 23. juni 2016.
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS