Roser dansk akuttinnsats mot overbelegg

– Vi skulle gjerne ha sett at den norske regjeringen var like offensiv i sitt arbeid for å redusere overbelegg, sier legepresident Marit Hermansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

VIL HA BELEGGSGRENSE: Legeforeningen har lenge tatt til orde for en maksgrense på sykehusbelegg på 85 prosent. –Kapasitetssvikten vi har sett ved Ahus og Sykehuset Østfold viser at vi trenger en slik grense, sier legepresident Marit Hermansen. Foto: Anne Grete Storvik

I Danmark får den nye såkalte Akuttpakken nå stor oppmerksomhet; Regjeringen og de borgerlige partiene har inngått en avtale om en akuttpakke som skal få bukt med overbelegget på flere av landets sykehus.


– Danskene tar det alvorlig
Den danske sundhetsministeren Sophie Løhde (V) bedyrer at eldre pasienter nå skal vekk fra sykehuskorridorene.
Problemet med overbelegg er størst ved de medisinske og geriatriske avdelingene, og danskene konsentrerer seg derfor om å føre innsatsen hit først.
Legeforeningens president Marit Hermansen støtter det danske tiltaket:
– Vi er enige med den danske legeforeningen om at tiltaket er et skritt i riktig retning. Den danske regjeringen viser med akuttpakken at den tar problemet med overbelegg alvorlig. Det er et sterkt signal fra den danske helseministeren om at hun ikke ønsker slike forhold ved sykehusene. En slik satsing er en erkjennelse av at det ikke er samsvar mellom oppgaver og tilgjengelige ressurser i de danske sykehusene, sier Hermansen.

Sykehusbelegg

Norge har ingen politisk bestemt grense for maks belegg. Helsetilsynet anbefalte i 2001 at gjennomsnittlig belegg ikke bør overstige 85 prosent ved akuttavdelinger. I avdelinger med flest planlagte behandlinger var anbefalt grense mellom 90 og 95. Alle typer avdelinger er inkludert i tallet som viser at belegget ved norske sykehus er over 90 prosent. I Storbritannia har helsemyndighetene vedtatt en øvre grense på 85, ifølge SSB.


SSB: Over 90 prosent
En tysk studie som Dagens Medisin tidligere har omtalt, viste at høy beleggsprosent kan gi økt dødelighet blant pasientene. Den fant at en beleggsprosent over 92,5 prosent øker forsinkelser i pasientforløp, økt forekomst av sykehusinfeksjoner, økt dødelighet blant pasienter og økt sykdom blant ansatte.
I OECD-rapporten «Health at a Glance» presenteres Norge med det tredje høyeste sykehusbelegget i OECD. Kun Israel og Irland ligger høyere. Belegget ved norske sykehus er på over 90 prosent, noe som betyr at mer enn ni av ti senger er i bruk på en gjennomsnittlig dag, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).


– Kapasitetssvikt viser behov
– Vi skulle gjerne ha sett at den norske regjeringen var like offensiv med tanke på å bedre situasjonen med overbelegg i norske sykehus, sier legepresidenten.
– Legeforeningen har i tillegg vært tydelig på at vi vil ha en forsvarlighetsgrense på 85 prosents belegg. Kapasitetssvikten vi har sett ved Ahus og Sykehuset Østfold, viser at vi trenger en slik grense. Dette for å kunne planlegge for en realistisk og forsvarlig størrelse på våre fremtidige sykehus, sier Hermansen.


– Trenger et varig løft
Akuttpakken er første del av en nasjonal handlingsplan for eldre pasienter med behov for medisinsk hjelp, og totalt er det satt av 1,2 milliarder til planen, ifølge danske Dagens Medicin. Av disse skal 415 millioner danske kroner fordeles på en rekke tiltak som til sammen skal redusere overbelegg ved sykehusene. Blant annet er det satt av penger til å ansette flere leger og sykepleiere ved sykehusene, utvide åpningstider, samt styrke samarbeid og pasientutveksling på tvers av sykehusene.
Leder av interesseorganisasjonen Danske Regioner, Bent Hansen, mener det vil ta flere år før et slikt tiltak hjelper for alvor, og at det derfor er behov for et varig løft. – Erfaringene viser at overbelegg ikke utelukkende er et uttrykk for flaskehalser, men for at det mange steder skyldes et generelt høyt antall innleggelser i avdelinger med vidt forskjellige spesialiteter, uttaler Hansen til regioner.dk.

Powered by Labrador CMS