– Plantebasert legemiddel kan være et alternativ til sovemedisin

Nytt reseptfritt, plantebasert legemiddel mot uro og søvnproblemer er godkjent i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Plantebaserte legemidler er ikke testet for interaksjoner i samme grad som andre legemidler. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk

Nylig ble det plantebaserte legemiddelet Sedix godkjent for salg i Norge. Tradisjonelt er det brukt til lindring av uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet samt for å lette innsoving.
Sedix er godkjent brukt av personer over 12 år, og anbfales ikke brukt av gravide eller de som ammer.
Reseptfritt
Plantemiddelet er reseptfritt, men kan bare kjøpes på apotek.
Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sitter i den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) sin Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC).
– Et plantebasert legemiddel kan være et alternativ som leger kan anbefale pasienter, fremfor å forskrive vanedannende sovemidler eller beroligende medikamenter, sier Steinar Madsen til Dagens Medisin.
Mindre testing
Ifølge Felleskatalogteksten, er det ikke registrert kjente interaksjoner med andre legemidler. Madsen maner likevel til varsomhet.
– Plantebaserte legemidler er ikke testet for interaksjoner i samme grad som andre legemidler, så her er kunnskapen begrenset. Generelt ved alle plantebaserte legemidler og kosttilskudd, bør pasienter ta opp spørsmål om bruk med legen sin, understreker Madsen.
Bygger på erfaring
HMPC vurderer tradisjonelle plantebaserte legemidler.
– Slike legemidler er ikke strengt vitenskapelig dokumentert, og godkjenning av et slikt legemiddel  er basert på langvarig bruk i mer enn 30 år, hvorav 15 år i Europa. En godkjenning er basert på plausibilitet, som betyr at det ut fra erfaring, tyder på at virkestoffet har effekt, forteller Madsen.

HMPC lager også monografier, som er omtaler av de enkelte plantene. Dette er også gjort for virkestoffet i Sedix, som er Passiflora incarnata – tørket ekstrakt av pasjonsblomst.

– Disse monografiene gjøres for å hjelpe produsentene å søke om godkjenning av plantebasert legemidler, ved at det forenkler prosessen med godkjenning, sier Madsen.

Her finner du felleskatalog-teksten til Sedix.

Powered by Labrador CMS