Legevaktslege fikk advarsel

Legen feilvurderte pasientens alvorlige tilstand. Kvinnen døde av blodforgiftning etter en hemoroide-operasjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legevaktslegen brøt helsepersonelloven da han ikke sørget for at en pasient ble sett til av lege etter å ha blitt kontaktet, og heller ikke rekvirerte ambulanse dagen etter.

Slik konkluderer Helsetilsynet etter å ha gransket en sak der en kvinne døde etter blodforgiftning som oppsto som komplikasjon til strikkbehandling av hemoroider. 

– Forholdet er vurdert som uforsvarlig. En advarsel er en kraftig reaksjon som innebærer at vedkommende må endre sin praksis, sier avdelingsdirektør Ragnar Hernstad i Helsetilsynet til Dagens Medisin.

Fikk medisinråd
Hendelsen skjedde i januar 2013. Legen fikk utstedt advarselen i desember året etter, men ble først offentliggjort på Helsetilsynets nettside i forrige uke.  

Det er nå tre år siden pasientens ektemann tok kontakt med legevakttjenesten i Norddal kommune på Sunnmøre fordi kona hadde sterke smerter.

Legen gav råd om smertestillende medikamenter, og det avtalt at pasienten skulle ta ny kontakt om det oppsto forverring. Kvelden dagen etter tok ektemannen igjen kontakt og fortalte at kona var kvalm og ikke klarte å spise.

Det ble avtalt at pasienten skulle komme til legekontoret dagen etter. Samme kveld kontaktet ektemannen AMK-sentralen og ga uttrykk for at han ikke stolte på legevaktlegens avgjørelse.

Besvimte
AMK-sentralen varslet legen om at pasienten holdt på å besvime flere ganger, og at pasientens ektemann ikke var komfortabel med å vente til morgenen etter. Legevaktslegen tok kontakt med pasienten og vurderte tilstanden hennes som stabil.

Hun ble igjen bedt om å komme til legekontoret dagen etter, men også oppfordret til å ta kontakt dersom tilstanden ble forverret.

Morgenen etter ringte ektefellen igjen legevakten og ga uttrykk for at situasjonen var akutt og insisterte på at pasienten måtte ha en ambulanse. Han beskrev at pasienten svimte av, ikke klarte å holde på maten og vred seg i smerte. 

Fikk ikke ambulanse
Legevakt-operatøren og legevaktslegen ble enige om å tilby pasienten drosje. Ektemannen bestemte seg da for selv å kjøre henne til legekontoret. Da de kom frem var hun kvalm, svimmel, klam og vanskelig kontaktbar.

Legen vurderte at pasienten var i hypovolemisk sjokk og AMK-sentralen ble varslet om behov for ambulanse med rød respons for transport til sykehus.

Etter undersøkelser på sykehuset ble pasientens tilstand mer og mer kritisk til tross for intensiv behandling, før hun til slutt døde samme ettermiddag.

Ikke beklaget
I begrunnelsen for advarselen til legevaktlegen skriver Helsetilsynet at «vi lagt vekt på at du fikk flere henvendelser om at pasientens alvorlige tilstand vedvarte og utviklet seg i negativ retning. Dine handlinger bærer preg av at du tidlig i hendelsesforløpet har kommet til slutninger som har vært styrende for senere valg».

Helsetilsynet har også vektlagt at legen i ettertid verken har erkjent eller beklaget handlemåten.

Legen valgte heller ikke å rådføre seg med en erfaren bakvakt, selv om arbeidsgiver hadde lagt til rette for det i tvilssituasjoner.

– Har dere vurdert strengere reaksjon mot legen?

– Advarsel er en alvorlig reaksjon, og autorisasjonstap vurderer man i svært alvorlige forhold. Hensikten med alle reaksjoner er å ivareta pasientsikkerheten. Men dersom det skulle oppstå en ny situasjon på samme område vil terskelen for å vurdere strengere reaksjon, være mye lavere for helsepersonell som tidligere har fått advarsel uten å innrette seg etter denne, sier avdelingsdirektøren. 

Legen klaget ikke på vedtaket fra Helsetilsynet. Dagens Medisin har ikke lyktes med å komme i kontakt med den aktuelle legen.

– En lokal tragedie
Helge Svensvik er assisterende rådmann i Norddal kommune, som har ansvaret for legevakten. Han opplyser at legevaktslegen var vikar og at han ikke lenger er ansatt.

– Hvordan ser kommunen på det som skjedde?
– Kommunen oppfatter dette som en lokal tragedie. Jeg har ofte lurt på om kommunen kunne ha gjort noe annerledes, men er usikker på det. Saken har blitt drøftet gjentatte ganger internt hos fagpersonalet for å prøve å forstå med tanke på å unngå slike hendelser i fremtiden, sier Svensvik.

Avdødes ektemann er orientert om at Dagens Medisin omtaler saken.

Powered by Labrador CMS