KRITISK: Antidepressiver bør ikke skrives ut til barn og unge, ifølge danske forskere. Foto: Colourbox

– Antidepressiver fordobler selvmordsrisiko hos barn

Antidepressiver øker risikoen for aggresjon og selvmord hos barn, konkluderer danske forskere.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Barn og unge har dobbelt så høy risiko for selvmordsatferd når de bruker en av de mest vanlige antidepressive legemidlene, ifølge studien som er publisert i The BMJ i forrige uke.

Forskerne har gjort en såkalt metaanalyse, det vil si en systematisk gjennomgang av all tilgjengelig og relevant forskning på området. Forskerne har sett på til sammen 70 forsøk med over 18.000 pasienter der bruk av antidepressiver er sammenlignet med placebo-medisin.

Forsker: Uansvarlig bruk
Forskningsprosjektet har tatt to år. Konklusjonen er at forskerne fraråder å skrive ut antidepressiver til barn og unge som behandling på depresjon.

Det understrekes at man ikke kjenner den «sanne» risikoen for selvskading og selvmord blant annet på grunn av dårlige studiedesign og manglende rapportering.  

For voksne fant man ikke tilsvarende sammenheng.

– Det finnes fortsatt psykiatere som benekter at antidepressiver kan føre til selvmord hos barn, noe som er helt utrolig. Jeg synes det er uansvarlig å bruke antidepressiver til barn og unge, sier legen Peter Gøtszhe, sisteforfatter på studien og leder av Nordisk Cochrane Center på danske Rigshospitalet til Videnskap.dk.

Antall resepter til barn og unge som bruker antidepressiva og sovemidler har doblet seg på ti år, ifølge tall fra Reseptregisteret gjengitt av NRK.

Psykiatrileder: Nyttig for noen
Anne Kristine Bergem, leder av Norsk psykiaterforening, er bekymret over utviklingen. Likevel vil hun ikke kategorisk avvise bruk av antidepressiver til barn, slik den danske forskeren gjør.

– Man skal være restriktiv med forskrivning av antidepressiver til barn, og være varsom på selvmordsfare. Men samtidig vet vi at noen barn og unge har nytte av disse legemidlene. Vi må bruke alle tilgjengelige verktøy for å hjelpe barn og unge som har det vondt, sier leder av Norsk psykiaterforening, Anne Kristine Bergem til Dagens Medisin.

– Behandling av depresjon hos barn og unge skal aldri være bare medisiner. Noen barn og unge har nytte av medisiner, men det skal inngå i en helhetlig behandling. Man må finne ut hvorfor barnet er blitt deprimert, sier Bergem.

– Må forebygge
I 2004 ble det forskrevet 8700 resepter på antidepressiva og sovemedisiner til barn, mens det i 2014 ble skrevet ut 17.500 resepter til barn av fastlege eller psykiater.

– Det betyr at mange unge er deprimerte, som er bekymringsfullt. Ifølge Folkehelseinstituttet har åtte prosent av barn mellom 3 og18 år symptomer som er forenlig med angst, depresjon og atferdsproblemer. Det er ikke en situasjon vi kan satse på å behandle, sier Bergen, som mener samfunnet må satse mer på forebygging.

– Vi vet allerede mye om hvem som har størst risiko for å utvikle depresjon, og må sette inn tiltak før det blir så mange symptomer.

Powered by Labrador CMS