KJEVESMERTER: Smerter i kjeveledd kan gi langvarige og alvorlige plager, og mange har ifølge Helsedirektoratet ikke fått tilfredsstillende behandling. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Gode resultater av tverrfaglig utredning av kjeveleddplager

Utredningsteamet mener målgruppen for et tverrfaglig utredningstilbud er større enn antatt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en evaluering Rambøll AS har gjort for Helsedirektoratet.
TMD (temporomandibulær dysfunksjon) er en samlebetegnelse for dysfunksjon og smerte relatert til tyggemuskulatur og/eller kjeveledd med omliggende strukturer.
I 2013 ble det igangsatt et prøveprosjekt med et tverrfaglig utredningstilbud ved Haukeland Universitetssjukehus. Bakgrunnen var at behandlingstilbudet ikke ble ansett som godt nok.
Hovedanbefalingen i den ferske rapporten er basert på kvalitative funn som viser bred enighet om at prøveprosjektet, kalt Strakstiltaket, bør videreføres.
Les hele rapporten her.
Dette er også utredningsteamets oppfatning, og teamet mener målgruppen som har behov for slik tverrfaglig utredning er større enn antatt.
Lang ventetid
Pasientene i prøveprosjektet var henvist fra fastlege, og ble utredet på Haukeland av et team bestående av kjevekirurg, kjeveortoped, bittfysiolog, smertelege, fysioterapeut og psykologspesialist.

Tilbakemeldinger fra pasientene viser at de fleste er tilfreds med tilbudet og tverrfagligheten. Prøveprosjektet har begrenset kapasitet, og mange har opplevd lang ventetid, ifølge Helsedirektoratet.

Prosjektet hadde et mål om å utrede 60 pasienter innen utgangen av 2014, men av kapasitetsgrunner ble målet ikke nådd før høsten i fjor.
«Fastlegene – en barriere»
Utredningsteamets behandlere sier at den faglige sammensetningen av teamet er god og relevant for pasientgruppen, og at den tverrfaglige arbeidsformen er av stor faglig verdi.

Etterfølgende behandling ble gitt på Haukeland eller på pasientenes hjemsted, og rapporten viser at det har utfordringer knyttet til oppfølging av pasienter lokalt etter utredning. 

Manglende kompetanse trekkes også frem i evalueringen, og fastleger og deres rolle i oppfølging av pasientene etter utredning betegnes som en stor barriere. «Dette tyder på at fastlegen også har for liten kompetanse om behandling av TMD, men det samme kan også sies om andre behandlere», heter det i rapporten.
Nasjonal behandlingstjeneste
Helsedirektoratet skal sammen med Haukeland vurdere anbefalingene i rapporten.
Helse Vest og Haukeland Universitetssjukehus har nå søkt om å etablere en nasjonal behandlingstjeneste, som vil omfatte utredning og behandling, som blant andre kirurgiske behandlingstiltak.
Søknaden er til vurdering i Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS