KRITISK: Legepresident Marit Hermansen mener regjeringen satser svakt på primærhelse. Foto: Ingvild Festervold Melien

– Svakt budsjett for legetjenesten i kommunene

Budsjettet møter ikke primærhelsetjenestens utfordringer, ifølge legepresidenten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

President Marit Hermansen i Legeforeningen mener regjeringen har lagt frem et svakt statsbudsjett når det gjelder legetjenesten i kommunene.

– Det er positivt at regjeringen satser på sykepleiere og psykologer i kommunene, men dette budsjettet innebærer ikke en satsing på diagnostikk og behandling i legetjenesten. Det blir en reell svekkelse av budsjettet for allmennlegene, og det foreslås ingen nye tiltak som møter behovet regjeringen peker på i primærhelsemeldingen, sier Hermansen til Dagens Medisin.

137 millioner
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 får allmennlegetjenesten rundt 137 millioner kroner. Tallet inkluderer en økning på 8,8 millioner kroner til lønnstilskudd for videreutdanning av sykepleiere i kommunale helse- og omsorgstjenester. «For øvrig foreslås bevilgningen redusert med 9,2 millioner kroner for å styrke andre prioriterte tiltak», heter det i helsebudsjettet.

Hermansen etterlyser midler til kompetanseheving blant allmennlegene, i tillegg til flere allmennlegeårsverk, blant annet i legevakttjenesten og sykehjemmene. Ifølge legepresidenten har regjeringen lagt vekt på omsorg snarere enn behandling i de budsjettpostene som omhandler primærhelsetjenesten.

Det blir en reell svekkelse av budsjettet for allmennlegene Marit Hermansen, president i Legeforeningen

– Man glemmer at disse pasientene i økende grad skal behandles i kommunene, sier Hermansen.

– Det er heller ingen styrking av legevakttjenesten, som er svak i utgangspunktet.

Gap mellom ressurser og oppgaver
I budsjettet foreslås det å gi nærmere 2,9 milliarder kroner til økt aktivitet i sykehusene. I forkant av at budsjettet ble lagt frem, pekte legepresidenten på at ressursene helsevesenet får til pasientbehandling ikke står i forhold til oppgavene man er pålagt å løse.

– Jeg er glad for at vi får et styrket sykehusbudsjett, men det er et gap mellom ressursene vi har til pasientbehandling og oppgavene vi er pålagt å løse, og jeg kan ikke se at det gapet blir mindre med dette budsjettet, sier Hermansen.

Hun peker dessuten på at helseministeren fortsatt er langt unna å innfri egne løfter om en reell økning på 12 milliarder kroner til sykehusene over fire år.

Powered by Labrador CMS