KJERNEJOURNAL: Helsedirektoratet ser på digitale løsninger slik at kjernejournaler og e-resepter kan deles sikkert og effektivt – på tvers av grensene. Foto: Marius Sunde Tvinnereim

Mangler digitalt verktøy

Dersom norske pasienter velger behandling i EØS-land, deles journalnotater på papir. Nå utreder Helsedirektoratet om Norge bør koble seg til EUs digitale løsning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

INVESTERING? Irene Olaussen mener at en kost-/nytte-vurdering må til før vi kan koble oss til den europeiske digitale infrastrukturen. Foto: Idunn Løvseth Kavlie, Helsedirektoratet

Helsedirektoratet signerte nylig en avtale om å delta i samarbeidsprosjektet Joint Action to support the e-Health Network (JASeHN) i EU. Samarbeidprosjektet er et fellestiltak mellom EU-landenes helsedirektorat og helsedepartement, som skal bidra til at medlemslandene kommer frem til gode IKT-løsninger.

– Ett sentralt mål for deltakerlandene er å etablere en permanent digital infrastruktur, som i første omgang gjør det mulig å utveksle e-resepter og kjernejournaler mellom landene, sier Irene Olaussen, seniorrådgiver i avdeling for samhandling og juss i Helsedirektoratet.


Digitalt delingsbehov?
Tidligere i år trådte EUs pasientrettighetsdirektiv i kraft. Direktivet medfører at alle pasienter i Norge kan velge å ta operasjoner og annen sykehusbehandling i andre EØS-land – for så å få utgiftene refundert av Helseøkonomiforvaltningen (Helfo).
– Pasientrettighetsdirektivet åpner for at innbyggere i EØS-land kan bruke helsetjenester i andre medlemsland. Dermed øker potensielt behovet for å kunne dele helseinformasjon på tvers grensene, på en sikker og effektiv måte, sier Olaussen.


– Har ikke IKT-løsning
Seniorrådgiveren forklarer at Norge for øyeblikket ikke har de digitale verktøyene som trengs for å videreformidle journalutdrag og resepter til andre EØS-land. Ved å delta i samarbeidsprosjektet, skal direktoratet danne det faglige grunnlaget for å vurdere om Norge bør koble seg til EU sitt system for å dele kjernejournaler og e-resepter.
– Vi har ikke en IKT-løsning i Norge for å dele e-resepter og journalnotater med andre EØS-land, slik som Sverige og Finland har innført, påpeker Olaussen.


Deler på papir
Hun forteller at dersom norske pasienter velger sykehusbehandling i disse landene, foregår utveksling av pasientinformasjon på papir.
– Gjennom deltakelse i samarbeidsprosjektet (JASeHN) kan Norge følge tett på utviklingen i de andre EØS-landene. Det gir oss et godt utgangspunkt for å vurdere fordeler og kostnaden som følger av å koble oss på en europeisk infrastruktur, sier hun.


81 pasienter har søkt
Seniorrådgiveren sier det er viktig å huske at vi er i en tidlig fase med å iverksette pasientrettighetsdirektivet. Hun viser til Helfos tall for hvor mange som har søkt refusjon for behandling i EØS-land hittil i år: Siden 1. mars har Helfo mottatt 81 søknader for dekning av helseutgifter.
– En IKT-løsning for å dele e-resepter og journalnotater, vil kreve en betydelig investering. Derfor må vi foreta en samfunnsøkonomisk kost-/nytte vurdering for å avgjøre om vi skal koble oss til den europeiske digitale infrastrukturen. Så må vi se disse kostnadene opp imot hvor mange pasienter som faktisk reiser utenlands, tilføyer Olaussen.

Powered by Labrador CMS