GRATULERER: Helsedirektør Bjørn Guldvog gratulerer forskningsleder Steinar Hunskår ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin. Foto: Ingvild Festervoll Melien

– Dere er en viktig bærebjelke i akuttmedisin

Helsedirektør Bjørn Guldvog sto først i køen for å gratulere Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BERGEN: Onsdag markerer senteret sitt 10 års jubileum i Bergen.
Guldvog gratulerte jubilanten både på vegne av Helsedirektoratet og Helse – og omsorgsdepartementet.
– Nklm er en viktig bærebjelke i akuttmedisin. Senteret har fått til mye og har satt legevaktmedisin på dagsordenen. Senteret har vært en viktig pådriver for å få forskriftsfestet kvalitetskrav ved norsk legevakt, sier Guldvog til Dagens Medisin.  
Guldvog sa i sitt innlegg at senteret har vært en tydelig stemme, både pågående og utålmodig – dette har gitt gode resultater.
– Dere bidrar til at legevakttjenesten blir en del av primærhelsetjenesten. Vi får nå bedre og bedre oversikt over legevakttjenesten, sier Guldvog.


Mye som må gjøres
Forskningsleder Steinar Hunskår ved Nklm oppsummerer de ti første årene til kompetansesenteret slik:
– Vi er ikke fremme, men vi er på god vei. Det har skjedd masse positivt på feltet, blant annet har det skjedd en profesjonalisering av kompetanse og utstyr, i tillegg har vi fått ny akuttforskrift.  
Hunskår understreker imidlertid at det er mye som må tas tak i fremover.
– Vi er utålmodige og det er fortsatt mange felt som må styrkes. Det gjelder for eksempel kortere responstider, formalisering av system for vaktleger og bedring av økonomiske rammevilkår, sier Hunskår.


– Havner ofte bakerst
– Legevaktmedisin er et forskningssvakt område og havner ofte bakerst i køen. Senteret har gjort en viktig jobb for å løfte legevaktmedisin frem i lyset og har vært en viktig leverandør av kunnskap, sier Marit Hermansen, påtroppende president i Legeforeningen.  

Powered by Labrador CMS