FLERE STUDIER: Forsker og psykolog Kajsa Järvholm ved Lunds universitet i Sverige mener det er viktig å fortsette studier på unge fedmeopererte. Foto: Anna Johansson/Lunds universitet

Nær én av fem ungdom har depressive symptomer

– Det kreves flere tiltak for å finne risikogruppene og følge dem over tid med støtte og support, sier svensk forsker og psykolog.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette er en veldig sårbar pasientgruppe, hvor mange har alvorlige psykologiske plager før de opereres. UiO-professor og seksjonsleder Jøran Hjelmesæth, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst

De aller fleste – men ikke alle – ungdommene i den svenske AMOS-studien hadde det betydelig bedre psykisk to år etter fedmeoperasjon, med psykisk helse tilsvarende unge flest. 
Alvorlig depresjon
To år etter operasjonen var det signifikant reduksjon av symptomer på blant annet angst og depresjon og bedring i selvbilde, selvtillit og humør.
Men samtidig hadde 19 prosent av de unge fedmeopererte depressive symptomer, og 13 prosent hadde symptomer på alvorlig depresjon.

Studien skal være den hittil største to-årsoppfølgingen i verden på psykisk helse hos unge som har gjennomgått gastrisk bypass.

Det er forskere ved Lunds universitet i Sverige som står bak studien av 88 svenske ungdom i alderen 13-18 år. Tenåringene hadde en kroppsmasseindeks på 45,6 før operasjon, og er undersøkt i forkant av gastrisk bypass-operasjonen, og henholdsvis ett og to år etter inngrepet.
Resultatene er nylig publisert i Obesity.
Flere tiltak
Førsteforfatter og psykolog Kajsa Järvholm uttaler til Lunds universitet sin hjemmeside at det er viktig å fortsette studier på denne unge pasientgruppen. Hun mener det er nødvendig å gi psykososial støtte til de som opereres og fange opp og støtte dem som ikke har det bra psykisk – heller ikke etter vektnedgang.
– Det kreves flere tiltak for å finne risikogruppene og følge dem over tid med støtte og support, sier Järvholm, som jobber med overvektige barn og unge.
To selvmordsforsøk
I Norge anbefaler fagmiljøet at fedmekirurgi hos unge bare skjer innenfor studier. Det pågår for tiden en studie på fedmeoperasjon hos ungdom i alderen 13-18 år, 4XL-studien, ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset Vestfold.

IKKE PROBLEMFRITT: – Vi tror fordelene er større enn ulempene, men operasjon av unge er ikke problemfritt, sier professor og seksjonsleder Jøran Hjelmesæth. Foto: Arkiv

 Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder for overvektssenteret ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, kjenner godt til studien. Han forteller at han og kolleger har vært på møter i Sverige og har snakket med forskerne bak studien.
– Det var to selvmordsforsøk i studien etter operasjon, og forskerne er åpne på at ikke alle blir psykisk friske. Dette er en veldig sårbar pasientgruppe, hvor mange har alvorlige psykologiske plager før de opereres. Denne studien viser en ganske stor undergruppe som det ikke gikk så bra med. Dette er noe vi bør merke oss, og det styrker vår overbevisning om at disse må følges nøye opp underveis og etterpå og at de får profesjonell støtte. Vi tror fordelene er større enn ulempene, men operasjon av unge er ikke problemfritt, sier Jøran Hjelmesæth til Dagens Medisin.
Pågående norsk studie
Han understreker at behandlingen ikke er ferdig med den kirurgiske prosedyren.
– Derfor mener vi at fedmeoperasjon av unge bør skje ved høyt spesialiserte sentre med god faglig kompetanse, ikke bare innen kirurgi.
Senteret i Vestfold er nå cirka halvveis i 4XL-studien, som ledes av overlege Samira Lekhal.
– Så langt ser vi like gode vektresultater som hos voksne. Veldig mange får et mye bedre liv, men vi ser også utfordringer både psykisk og fysisk, sier Hjelmesæth.

Powered by Labrador CMS