ALKOHOL: Det er relativt vanlig for kvinner i Storbritannia og Irland å drikke under graviditet. Foto: Colourbox

Studie: Vanlig å drikke alkohol under graviditet

Å drikke alkohol under graviditet er relativt vanlig i Storbritannia, Irland og Australia, ifølge ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien er publisert i BMJ Open, og består av en analyse av data fra tre andre studier. Til sammen er over 17.000 kvinner inkludert.

Funnene viser at kvinner fra alle sosiale lag drakk alkohol i løpet av graviditeten. Men det var signifikant mer sannsynlig at kvinnene drakk dersom de også var røykere.

Høy forekomst
Forskerne baserer funnene sine på studiene The Growing up in Ireland (GUI) study, the Screening for Pregnancy Endpoints (SCOPE) study, og the Pregnancy Risk Assessment Monitoring System (PRAMS).

Analysene indikerer høy forekomst av drikking under graviditet, og også forekomst av "binge drinking"– altså inntak av store mengder alkohol på en gang, ifølge en pressemelding fra BMJ Open.

Varierte mellom studiene
I dataene fra de tre studiene varierte forekomsten mellom 20% og 80% i Irland, og mellom 40% og 80% i Storbritannia, Australia og New Zealand.

Ifølge SCOPE-studien var det 82 % av de irske kvinnene som drakk mens de var gravide, men forskerne påpeker at de andre to studiene viser lavere forekomst.

Mest i første trimester
Alle studiene viste at alkoholinntaket var størst i første trimester, og sank betraktelig mellom første og andre trimester.

Høyere utdanning, å ha barn fra før og overvekt var assosiert med lavere risiko for å drikke under graviditet.

Den sterkeste prediktoren for å drikke under graviditet, var røyking. Røykere hadde 17–50 prosent høyere sannsynlighet for å drikke enn ikke–røykere, ifølge pressemeldingen.

Over 75%
Forskerne påpeker at kvinner rådes til ikke å drikke under graviditet.

De konkluderer med at alkoholbruk under graviditet likevel forekommer i høy grad, og at studiene viser at alkoholinntak kan forekomme i over 75 prosent av graviditetene i Storbritannia og Irland.

Folkehelseproblem
De fleste av kvinnene konsumerte alkohol i små mengder, få av dem var stordrikkere.

"Likevel, siden risikoen ved å drikke små mengder alkohol ikke er kjent, er det mest fornuftig å avstå fra alkohol under graviditet", skriver de.

De betegner den utbredte drikkingen under graviditet som et betydelig folkehelseproblem.

Powered by Labrador CMS