Om pakker og primærhelse

Psykologforeningen og Allmennlegeforeningen hadde ulike oppfatninger av meldingen om primærhelsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LEGELEDERE: Bent Høie mener det er mest naturlig at legene leder primærhelseteamene.

Bent Høie, helseminister.

EN SEIER FOR PASIENTENE, sa presidenten i Psykologforeningen da jeg la fram meldingen om primærhelsetjenesten. En drittpakke, sa tidligere leder i Allmennlegeforeningen Trond Egil Hansen om den samme meldingen kort tid etter.

Jeg innrømmer gjerne at det er litt hyggeligere å få tilbakemeldinger av førstnevnte enn sistnevnte slag. Men likevel - jeg mener helt oppriktig at ulike oppfatninger og debatt om veien og virkemidlene er med på å bringe den norske helsetjenesten framover.

Jeg har debattert med Legeforeningen i mange år, både som statsråd og som helsepolitiker på Stortinget. Vi har vært enige og uenige om mangt og mye. Når det gjelder fremtidens primærhelsetjeneste, tror jeg vi er enige om nokså mye. Legeforeningens innspill til arbeidet med meldingen om primærhelsetjenesten ble ikke bare lest med interesse i Helse- og omsorgsdepartementet. De er også å finne igjen i selve meldingen, både i beskrivelsen av utfordringer og løsninger.

ENIGHET OM MYE. Legeforeningen mener at dagens kommunale tjenester er til dels fragmenterte, organisert i egne søyler og forskjellige ledelseslinjer. Det er jeg helt enig i.

Legeforeningen mener veien å gå er fastlegesentra med samling av flere yrkesgrupper slik at pasienten får all nødvendig hjelp ett sted og samarbeidet om pasienten blir bedre. Det er jeg helt enig i.

Legeforeningen mener at samlokalisering ikke er nok, men at det er nødvendig med organisatoriske endringer som sikrer samarbeid. Det er jeg helt enig i.

DRITTPAKKE. På Legeforeningens landsstyremøte, der den tidligere lederen i Allmennlegeforeningen valgte å karakterisere primærhelsemeldingen som en "drittpakke", ble det vedtatt en resolusjon det det sto følgende:

"Fremtidens primærhelsetjeneste trenger sterke team rundt pasienten, hvor fastlegen med sin kunnskap om pasienten har en sentral rolle." Jeg sier meg enig, også der.

FASTLEGER SKAL VÆRE SPESIALISTER. Både Legeforeningen og jeg er opptatt av å heve kompetansen i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. I meldingen om primærhelsetjenesten foreslår vi blant annet at alle fastleger skal være spesialister i allmennmedisin eller under spesialisering.

Foreningen og jeg er enige om at det er helt nødvendig med bedre løsninger innen IKT. Jeg tror vi også er enige om at god ledelse av flerfaglige team og legepraksiser med team er helt avgjørende for å få dem til å fungere godt.

MISFORNØYD LEGEFORENING. Så ser jeg at Legeforeningen er misfornøyd med meldingen på enkelte områder. Noen har hevdet at meldingen signaliserer en negativ holdning til fastlegeordningen og etterlyser bredere og mer positiv omtale av fastlegene. Jeg synes det er synd at manglende omtale blir tolket som en nedvurdering. Det overordnede målet med meldingen er å beskrive de største utfordringene i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Fastlegeordningen er ikke blant dem. Tvert imot. Fastlegeordningen er en hjørnestein i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Det er en ordning som fungerer godt, og som flertallet i befolkningen er godt fornøyd med.

Det betyr ikke at den ikke skal bli bedre. Vi vet at mange fastleger strever med å få tiden til å strekke til. Vi vet at mange pasienter synes tiden blir for knapp når de først har kommet seg til legen.

HVEM SKAL LEDE TEAMET. Hvis fastlegen jobber i team med andre fagfolk, frigjør vi mer av legens tid til behandling og oppfølging av pasienter med sammensatte behov og kompliserte medisinske problemstillinger. I sitt innspill til departementet peker Legeforeningen selv på at sykepleiere med relevant erfaringsbakgrunn og opplæring vil kunne være godt rustet til å følge opp enkelte diagnosegrupper.

Poenget med å organisere arbeidet på en ny måte er ikke å ta oppgaver fra fastlegene. Poenget er å gi legene mer tid til de viktigste oppgavene.

Selv om Legeforeningen anbefaler mer teambasert arbeid, har jeg sett at foreningen har vært bekymret for hvem som skal lede teamene. Denne bekymringen adresserer jeg gjerne: Etter mitt syn er det mest naturlig at legene leder primærhelseteamene, som skal være grunnstammen i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Team som skal ha som sin fremste oppgave å koordinere tjenester, bør kunne ledes av andre fagfolk.         

ÅPEN FOR DEBATT. Jeg debatterer gjerne de ulike virkemidlene i meldingen om primærhelsemeldingen. Målet i en slik melding er å peke ut hvor vi skal. Det er ikke å komme med konkrete svar på hvordan vi skal komme dit. Det skal jeg og departementet mitt komme fram til i samarbeid med viktige aktører – blant dem Legeforeningen.

Jeg er glad for at foreningen i sitt innspill til departementet har slått fast at utviklingen av primærhelsetjenesten må skje med utgangspunkt i pasientens behov. Dette er også vårt utgangspunkt i arbeidet med å bygge pasientens helsetjeneste.

Derfor ser jeg fram til videre samarbeid om primærhelsemeldingen. Både med dem som synes den er en gavepakke, og med dem som synes den er en drittpakke. Det viktigste for meg er ikke hva pakken kalles.

Det viktigste for meg er at innholdet fungerer.    

Powered by Labrador CMS