Foto: Mari Rian Hanger

Skarp kritikk mot primærhelsemeldingen

– Primærhelsemeldingen sier andre profesjoner skal ta over våre oppgaver, sier Marit Hermansen, leder for Norsk forening for allmennmedisin. – Drittpakke, sier Trond Egil Hansen om meldingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TRONDHEIM/ SCANDIC NIDELVEN: Hermansen sa betydningen av kontinuitet ikke er løftet fram i primærhelsemeldingen.

– Vi har mye arbeid foran oss når vi skal beskrive hva vi ønsker oss, sier Hermansen.

Motvilje mot ordningen
Hun mener det er en understrøm av motvilje mot fastlegeordningen i meldingen.

– Jeg er skeptisk til at felles tak for mange profesjoner vil løse alle problemene. Meldingen signaliserer at andre profesjoner skal ta over våre oppgaver, sier Hermansen.

For at samhandlingsreformen skal lykkes, er det viktig den ansvarlige i kommunen og den ansvarlige på sykehuset samhandler godt, mener hun.

– Nå ser det ut til at ansvaret i kommunen spres, sier hun.  

Drittpakke
Fastlege Trond Egil Hansen karakteriserer primærhelsemeldingen som en drittpakke.

– Vi er i en dramatisk situasjon, vi må møte departementet med god kunnskap om hvordan situasjonen er. Dette vil dirigere fastlegen vekk fra pasientene, vil bli mindre tilgjengelig, og bare være tilgjengelig for de pasientene som sykepleierne mener har behov for å snakke med legen, sier Hansen.

Trist lesning
Gisle Roksund sier lesningen av primærhelsemeldingen er fagre ord og trist lesning.

– Den inneholder ingen ambisjoner for fastlegetjenesten, og er kjemisk fri for ord som overdiagnostikk og overbehandling, sier han.

Petter Brelin, ny leder for Norsk forening for allmennmedisin, sier at isteden for å satse på strukturen som er i norske kommuner, der man har en fastlege, og ta vare på denne kompetansen, satser departementet på team med flat struktur.

– Det er en ting som kan redde oss, og det er at leger på sykehuset sier de vil samarbeide med fastlegen i kommunen, sier han.

Powered by Labrador CMS