FEIL DOSE: Det var ved Universitetssykehuset Nord-Norge at to pasienter ble feildosert med cellegift torsdag. Foto: UNN

Innrømmet svikt i legemiddelrutiner

– Den alvorligste svikten i legemiddelhåndtering vi noen gang har hatt, sier direktør for Sykehusapoteket Nord, etter at to tenåringer fikk 20-dobbel dose cellegift.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Torsdag denne uken fikk to kreftpasienter i tenårene feil dose cellegift ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).
20 ganger større dose
I en pressekonferanse overført på TV2 Nyhetskanalen lørdag innrømmet Sykehusapoteket Nord at rutinene sviktet.
På pressekonferansen bekreftet sykehuset at pasientene egentlig skulle fått 12 milligram, men fikk 240 milligram, noe som innebærer en dose som er 20 ganger større enn den de skulle hatt.
- Svært beklagelig
Cellegiften som ble gitt er Metrotreksat.
– Det som har skjedd er svært beklagelig. Her er det snakk om en rutinesvikt som ikke skulle forekommet, sier direktør for Sykehusapoteket Nord, Espen Mælen Hauge i en pressemelding lørdag.
Motgift
Da det ble oppdaget at det var gitt feil medisinkonsentrasjon, satte sykehuset umiddelbart i verk nødvendig behandling for å motvirke den skadelige effekten, deriblant motgift mot medkamentet, ifølge UNN.
 – Sykehusavdelingene  har faste rutiner ved all form for medisinering. Disse ble fulgt også denne gang.  Det var ikke mulig å vite at innholdet  hadde mye høyere konsentrasjon enn anført da sprøytene var merket som om de hadde riktig konsentrasjon, sier viseadministrerende direktør Elin Gullhav.
Ifølge sykehusapoteket er dette det alvorligste avvik knyttet til legemiddelhåndtering som de noen gang har vært involvert i.
Etter forholdene skal det gå bra med pasientene.
 
Ifølge UNN er de involverte medarbeidere ved sykehusapoteket sterkt preget av dette.

Powered by Labrador CMS