Heidi Stensmyren (nummer to fra venstre) har rykket opp fra første visepresident til å bli president for den svenske legeforeningen. Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Svenske leger har fått norsk president

En norsk anestesilege skal nå lede de svenske legene. Årsmøtet i Sveriges läkarförbund 16. mai valgte Heidi Stensmyren (41) fra Mjøndalen til ny president.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Heidi Stensmyren har vært visepresident i den svenske legeforeningen i seks år, og hun ledet Sveriges yngre läkares förening 2007-2009. Hun jobber som anestesilege på Danderyds sykehus, men der kommer hun ikke til å være så mye som før. I Sverige er legepresidentvervet en 80 prosent stilling.
- En av mine viktigste oppgaver som legepresident blir å løfte profesjonen. De siste årene har helsetjenesten i Sverige lagt mest vekt på systemtenkning, kvalitet og måling. Tidligere var pasientansvar en del av loven, men det ble tatt bort. Vi mener det bør være én lege som har hovedansvar for pasienten, sier Stensmyren til Dagens Medisin.
Hard debatt
Heidi Stensmyren etterfølger Marie Wedin som legepresident. Valget skjedde ikke uten sverdslag, idet Wedin på årsmøtet anklaget Stensmyren og andre i styret for illojalitet. Wedin trakk så sitt kandidatur.
- Wedin mente at hun ikke hadde støtte i styret, og derfor ville hun ikke stille som kandidat, sier Stensmyren.
Etter at begge parter hadde kommet til orde, valgte årsmøtet å legge konflikten bak seg og ga sin fulle støtte til Stensmyren. Hun var også innstilt til presidentvervet av valgkomiteen.
Svensk lege-ektemann   
- Importen av helsepersonell har i mange år gått mest den andre veien, fra Sverige til Norge, så hva fikk deg til å gå motsatt vei?
- Jeg traff en svensk lege og fulgte ham. For øvrig er det vel ganske vanlig at leger flytter på seg, sier Stensmyren.
Hun gleder seg nå til å lede Sveriges läkarförbund og uttalte etter valget at det skal bli «grymt rolig», som kan oversettes med «forferdelig artig». Imidlertid beklager hun at hun ikke fikk med seg til 17. maifeiringen på Ytterkollen utenfor Drammen, der hun kommer fra, fordi de svenske legene holdt sitt årsmøte dagen før Norges nasjonaldag.

Powered by Labrador CMS