Sier opp jobben etter akutt-bråk

Ida Bukholm sier opp sin jobb som overlege på akuttmottaket på Ahus på grunn av det hun mener er en svært uryddig prosess.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

SIER OPP JOBBEN I PROTEST: Overlege Ida Bukholm. Foto: Arkivfoto

Omorganiseringen av prestisjeprosjektet akuttmottaket på Ahus møter massiv kritikk fra de ansatte på mottaket.
I fjor ble åtte nye akuttmedisinere, hvorav flere fra utlandet, hentet inn til det som framsto som Ahus' prestisjeprosjekt, for å skape et akuttmottak der pasientene skulle sikres at de ble møtt av erfarne akuttleger.
Men nylig konkluderte Ahus med at de endrer organiseringen, og blant annet annet ønsker  man indremedisinske LIS-leger i front i mottaket.
Akuttmedisinerne hevder de ikke har vært involvert i prosessen.
Ida Bukholm, overlege ved akuttmottaket, sier ledelsen snakker usant når de hevder at de ansatte ved mottaket var involvert.
– Det er livsfarlig at en LIS-lege med indremedisinsk erfaring skal se pasienten først, uttalte hun til Dagens Medisin denne uken.
Representanter for akuttmedisinsk avdeling har vært tilstede på enkelte møter som har vært holdt i omorganiseringsprosessen, viser dokumentasjon som Dagens Medisin har.
Sa opp jobben
Dette bekrefter også Bukholm, men hun sier de det faktisk gjelder, ikke har vært involvert.
Tirsdag ettermiddag sa Bukholm, som også er professor i gastrokirurgi,  opp sin heltidsstilling  som overlege på akuttmottaket.
– Vi har ikke fått være med på prosessen i det hele tatt. Funksjonen vår er borte. Det formelle er etter vår mening ikke i orden, sier hun til Dagens Medisin.
– Det er drastisk å si opp?
– Jeg trodde på dette,  og jeg tror fortsatt på at det er viktig å ha akuttmedisinere i front som kan behandle symptomer og ikke diagnoser, sier Bukholm, som går tilbake til en kirurgstilling.
Direktør: – Prosessen har ikke startet ennå
Yngve Mikkelsen, divisjonsdirektør i medisinsk divisjon ved Ahus, bekrefter at han har mottatt Bukholms oppsigelse tirsdag ettermiddag.
 – De ansatte i akuttmottaket holder fast ved at de ikke har vært involvert i prosessen?
–  Det klages nå over manglende involvering over en prosess som ikke har startet ennå. Fakta i saken er at det er uenighet mellom indremedisinerne og akuttmedisinerne. Denne uenigheten er sett, og kjent. Vi har ikke fattet vedtak i forhold til organiseringen. Det som nå trer i kraft i mars, og som er vedtatt, er arbeidstidsordningen, sier Mikkelsen til Dagens Medisin.
 
– Men grenseoppgangen mellom akuttmedisin og indremedisin i mottaket er ikke vedtatt. Der er vi enige om at det ikke er enighet, og for at det ikke skal bli mer konflikt løfter vi den til foretaksnivå. Vi forholder oss til det ledelsen måtte komme fram til.
 
 Mikkelsen har vist til egen forskning for å beskrive egen rolle i omorganiseringsprosessen av akuttmottaket.
– Hvilken forskning er dette?
–  Jeg disputerte i januar i år for min doktorgrad ved et engelsk universitet. Den er foreløpig ikke tilgjengelig da universitetet har eierskap til den.
 
–  Men over tid har jeg interessert meg for kvalitet i helsetjenesten og da spesielt det som er relatert til beslutninger som leger fatter, og faktorer som påvirker dette. En av de sentrale faktorene som kommer fram i forskningen er utfallet av tidlig og riktig diagnostikk og behandling. En innsatsfaktor når det gjelder gode beslutninger for pasientene, handler om mer kompetanse i front på akuttmottaket. Vi tilfører nå mer indremedisinsk kompetanse til akuttmottaket i tillegg til de åtte overlegene som er ansatt i akuttmottaket.
– Men er ikke en erfaren akuttmedisiner da mer erfaren enn en LIS-lege, som er en gruppe dere heller vil ha i front?
–  Det er ikke ferske LIS-leger vi snakker om, men spesialistkompetente leger. Det er nå rundt 60 LIS-leger i akuttmottaket som betjener pasienter. Og det er åtte overlegestillinger som primært betjener disse pasientene. Disse stillingene skal bestå, og vi har ikke gjort endringer i deres stillingsbeskrivelse eller tjenesteplan, sier Mikkelsen

Powered by Labrador CMS