Haukeland vil dele ut gratis heroin

Som første sykehus i landet søker nå Haukeland universitetssykehus Helsedepartementet om å få dele ut gratis heroin til de tyngste rusmisbrukerne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

HEROINPLANER: Ola Jøsendal, avdelingsdirektør for rusmedisin, vil søke departementet om å få etablere en forsøksordning med utdeling av heroin. Foto: Haukeland universitetssykehus

– Løsningen er prøvd ut i flere storbyer i Europa, både i Amsterdam og i Zurich. Vi tenker å ha noenlunde samme tilnærming, sier Ola Jøsendal, avdelingsdirektør for rusmedisin ved Haukeland universitetssykehus til Bergensavisen.

Planene ble lansert i et møte i forretningsutvalget i Bergen kommune tirsdag. Tilbudet skal rettes mot et lite antall pasienter, som ikke finner effekt av ordinære Legemiddel Assistert Rehabilitering (LAR)-medikamenter. Målet er å få forbruket inn i sikrere former.

Brukerrom
– Planen er å opprette et brukerrom for utdeling av heroin i forlengelsen av den nye legevakten i Solheimsviken. Jeg ser for meg at brukerrommet kan være på plass i september til neste år, sier Jøsendal til avisen.

Han understreker at dette ikke skal være et sprøyterom, men et brukerrom der brukerne får utdelt opiater og heroin fra helsepersonell under kontrollerte former.

– Kriminalforebyggende
Jøsendal viser til en forskningsrapport fra i høst, som viser at utdeling av gratis heroin til et fåtall brukere har stor kriminalforebyggende effekt.

Det borgerlige byrådet i Bergen har i sin plattform sagt tydelig nei til sprøyterom, men kommunen kan ikke forhindre at spesialisthelsetjenesten oppretter brukerrom, så lenge Stortinget sier ja.

Powered by Labrador CMS