Lege «frikjent» for flått-uttalelser

Rådet for legeetikk har «frikjent» smittevernekspert og lege Preben Aavitsland for uttalelsene hans i borreliose-debatten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Preben Aavitsland

Det skriver fagbladet Journalen.
Preben Aavitsland var innklaget av flere enkeltpersoner til Legeforeningens råd for legeetikk, for blant annet å ha kritisert legevirksomheten til legen som nylig ble fratatt autorisasjonen for å ha rekvirert store mengder antibiotika til en MS-pasient.
Får honnør
Aavitsland var også innklaget for sine uttalelser om at TV-kjendisen Lars Monsen ikke lider av kronisk borreliose som følge av flåttbitt.
– Ingen av disse uttalelsene er kritikkverdige, fastslår nå Rådet, som derimot gir Aavitsland honnør for «så tydelig å ha redegjort for det vitenskapelig anerkjente synet på sykdommen og behandling».
- Smitten kommer fra internett, ikke fra skogen
Den tredje klagen Rådet behandlet var uttalelser fra Aavitsland i en kronikk på NRK Ytring. Der sier Aavitsland at den såkalte borreliose-epidemien er falsk: «Smitten kommer fra Internett, ikke fra skogen», sier han.
Se DM-TV: Forsker: - ME+borreliose en "hype"?
Når det gjelder denne klagen, skriver Rådet:
«Ytringsfriheten er grunnleggende, og Rådet mener det er akseptabelt og kanskje nødvendig i vår tabloide verden å bruke et spisst språk for å fremme et klart budskap i denne typen debatter. Rådet kan heller ikke finne utsagn fra innklagete lege som kan oppfattes som usaklige. Klager gis derfor ikke medhold i noen av forholdene som klagen omfatter.»
Preben Aavitsland sier til Dagens Medisin at han er fornøyd med Rådets avgjørelse.
Til Journalen sier han at han ser Rådets vedtak som en oppmuntring til ham selv og til  andre leger om at de fortsatt kan engasjere seg i faglige debatter, som den om kronisk borreliose.
– Jeg merker meg at Rådet tydelig støtter at leger offentlig kan kritisere kolleger som driver uforsvarlig praksis, sier Aavitsland.
- Kritisk til Rådet
Samtidig er han kritisk til at Rådet går inn i offentlige debatter:
 – Særlig når anmeldelsene er del av en organisert kampanje, som i dette tilfellet. Frykten for å bli innklaget og måtte forsvare seg i flere skriftlige runder kan i seg selv hemme kollegers lyst til å engasjere seg i offentlige debatter, sier han til Journalen.

Powered by Labrador CMS