Mener røykesluttpille er nyttig

Selv om bruk av røykesluttpillen Champix kan psykiske bivirkninger, mener Legemiddelverket at legemiddelet er nyttig når det brukes riktig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det reseptbelagte legemiddelet vareniklin (Champix) brukes ved røykeslutt. Studier har vist at andelen som er røykfrie etter ett år kan øke fra 10 prosent uten vareniklin til 20 prosent med legemiddelet, melder Legemiddelverket.
Etter at medisinen ble godkjent i Norge, har Statens legemiddelverk mottatt 52 meldinger om psykiske reaksjoner, herunder 14 pasienter med selvmordstanker, ett tilfelle med selvmordsforsøk og ett selvmord,
Likevel mener Legemiddelverket at det er et nyttig legemiddel når det brukes riktig, i tråd med godkjent preparatomtale.
Over 150.000
Champix har blitt solgt i Norge siden 2006, og mer enn 150.000 pasienter har fått medisinen.
– Røykeslutt kan i seg selv gi depresjon. Det kan derfor være vanskelig å avgjøre om psykiske symptomer skyldes røykeslutt, Champix eller en kombinasjon, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.
Han understreker viktigheten av at legen gjør en nøye individuell vurdering av pasienten før medisinen skrives ut og avslutte behandlingen hvis det oppstår betydelig psykiske reaksjoner.
Pasienter som bruker Champix og som føler seg veldig nedfor eller får selvmordstanker, må ta kontakt med lege snarest.

Powered by Labrador CMS