Forventninger gir bedre effekt

Pasienter med høye forventninger har bedre effekt av psykoterapi, ifølge en ny norsk doktoravhandling. Forklaringen er trolig bedre samarbeid mellom terapeuten og klienten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Psykolog Paul Johansson, som disputerer 26. september, har undersøkt pasientegenskaper og forandringsmekanismer som kan forklare effektene av dynamisk psykoterapi. Han fant at pasienter som har høye forventninger til terapien, også har bedre effekt.
– I denne studien viste det seg at denne sammenhengen til dels kunne forklares av den terapeutiske alliansen. Høye forventninger før terapi ser ut at bidra til et bedre terapeutisk samarbeid, noe som i sin tur kan bidra til et positivt resultat av terapi, uttaler Johansson i pressemeldingen fra Universitetet i Oslo.
Overføringstolkning
Dataene er hentet fra studien First Experimental Study of Transference interpretations (FEST), der 100 pasienter fikk psykoterapi enten med eller uten overføringstolkninger. Tolkning av overføring er en meget sentral teknikk innenfor dynamisk psykoterapi, som innebærer at terapeuten bringer inn det som utspiller seg i relasjonen mellom pasient og terapeut for å belyse pasientens problemer.
Selv om det er vist i en rekke studier at psykoterapi har god effekt, mangler det kunnskap om moderatorer; hvem som profiterer på hvilken type behandling – og mediatorer; gjennom hvilke mekanismer forandring skjer.
Ulik effekt
Studien ble gjennomført fra 1993 til 2005. I gjennomsnitt var de to behandlingstypene like effektive. Effekten av overføringstolkninger var imidlertid ikke den samme for ulike undergrupper av pasienter.
Pasienter med problematiske relasjoner, alvorligere symptomer, lav livskvalitet og lite sosialt nettverk, hadde bedre resultat av terapi med overføringstolkninger enn uten. Mer velfungerende pasienter hadde en liten negativ effekt av overføringstolkninger.
For pasienter med mer alvorlige problemer i relasjoner gir overføringstolkninger økt selvinnsikt, som fører til forbedret fungering i relasjoner på lang sikt.

Powered by Labrador CMS