Illustrasjonsfoto: Ifølge WHO har nesten halve verden dårlig tann- og munnhelse.  Foto: Erwin Wodicka

Illustrasjonsfoto: Ifølge WHO har nesten halve verden dårlig tann- og munnhelse. 

Foto: Erwin Wodicka

WHO-rapport: Nesten halve verden har dårlig tann- og munnhelse

Rundt 3,5 milliarder mennesker sliter med råtnende tenner, tannkjøttsykdommer og kreft i munnhulen. Problemet er økende verden over.

Publisert

Den siste rapporten fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at 45 prosent av jordas befolkning, rundt 3,5 milliarder mennesker, sliter med dårlig tannhelse, tannkjøttsykdommer og andre sykdommer i munnhulen. De siste 30 årene har dette antallet økt med én milliard. Dette er den første rapporten som tar for seg situasjonen i 194 land.

WHO sier tallene viser at mange mennesker verken har tilgang på forebyggende tiltak eller behandling av tann- og munnhelse.

Karies, eller hull i tennene, er den vanligste lidelsen. Rundt 2,5 milliarder mennesker på verdensbasis har ubehandlet karies.

Tannkjøttsykdommer er hovedårsaken til at folk mister tenner, og dette gjelder rundt 1 milliard personer.

God munnhelse er en forutsetning for å spise, puste og snakke skikkelig. Det bidrar til generell helse, velvære og god samhandling med andre. Likevel er munnhelse noe av det første som nedprioriteres i vanskelige tider, både av folk flest og ulike lands helsevesen.

WHO sier tallene illustrerer de enorme ulikhetene i tilgang til helsetjenester, ikke bare mellom land, men også sosioøkonomisk innad i land.

Powered by Labrador CMS