Vil la jordmødre sette inn spiral

Helsedirektoratet vil utvide helsesøstrenes og jordmødrenes rett til å rekvirere prevensjon til alle kvinner. Som en forsøksordning skal jordmødre få sette inn spiral.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- I dag har de to yrkesgruppene kun anledning til å rekvirere prevensjon til jenter fra 16 til og med 19 år, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet.
Lavterskeltilbud
- Dette er et tiltak for å forebygge uønsket svangerskap og få ned aborttallene. - Lett tilgjengelighet på kunnskap, lett tilgang på tjenester og lett tilgang på prevensjon er tre viktige prinsipper i dette arbeidet, sier Larsen.

Helsesøstre og jordmødre i kommunal helsestasjons- og skolehelsetjeneste har siden 2002 hatt rett til å rekvirere hormonelle prevensjonsmidler (p-piller) til kvinner i alderen fra 16 til og med 19 år.  Helsesøstre og jordmødre får utvidet rett til å rekvirere alle typer hormonelle prevensjonsmidler.

Forsøksprosjekt
Spiral og implantat er unntatt. - Når det gjelder disse to prevensjonsmetodene, ønsker vi at det gjennomføres et forsøksprosjekt før endelig anbefaling om rekvireringsrett blir gitt, sier Larsen.

- Det er viktig å understreke at rekvireringsretten anbefales å være knyttet til profesjonen som kvalifisert helsepersonell. Det vil si at jordmødre og helsesøstre kan rekvirere dette uavhengig av hvor de arbeider. Det er deres utdanning og profesjon som bestemmer retten til rekvirering.

Spiral og p-stav
Helsedirektoratet anbefaler videre at det gjennomføres en tidsavgrenset forsøksordning i noen fylker der helsesøstre og jordmødre med dokumentert teoretisk utdanning og praksis kan rekvirere og sette inn implantat (p-stav), og at jordmødre med tilsvarende dokumentert utdanning kan rekvirere og sette inn spiral.

Evaluering
Forsøket skal evalueres. Blant annet vil Helsedirektoratet se på om nye yrkesgrupper utfører dette på en forsvarlig måte, og om jordmors rekvirering av spiral og jordmor og helsesøsters rekvirering av (p-stav) vil føre til at færre kvinner benytter seg av kreftregisterets invitasjon til å delta i den pågående masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

Man vurderer også i hvilken grad rekvireringsrett på spiral for jordmødre og implantat for jordmødre og helsesøstre påvirker fastlegeordningen, i tillegg til å se på oppgavefordelingen i kommunene og i primærhelsetjenesten for øvrig.

Gratis prevensjon
Helsedirektoratet mener at en eventuell utvidelse av rekvireringsretten må støttes opp av ordninger med gratis eller subsidiert prevensjon. - Vi ser at aborttallene igjen øker i aldersgruppen 16-19 år, noe som kan ha en sammenheng med at ordningen med gratis hormonell prevensjon fra 1. januar 2002 ble erstattet med en subsidieringsordning i mars 2006, fremholder Larsen.

- Hvor skal opplæringen av jordmødre og helsesøstre skje?

- Denne praksisen finnes allerede i Sverige. Der går jordmødre og helsesøstre på kurs. I Vestfold har jordmødre blitt sendt til Sverige for å skolere seg i å sette inn spiral. Tanken er at vi skal etablere en opplæring ved en høyskole i Norge, og selvsagt legge til rette for at jordmødre får den nødvendige praksis.

Forenkling
- Hvor ser Helsedirektoratet for seg at jordmødre og helsesøstre skal arbeide - ved egne kvinneklinikker eller helsestasjoner?

- Vi har i første omgang ikke tenkt at det skal etableres spesifikke arenaer. Når vi nå foreslår at jordmødre og helsesøstre skal kunne forskrive mer prevensjon, er det for å gjøre det enklere for kvinner. Vi ser ikke for oss at helsestasjonene skal endres, men ser ikke bort fra at det kan oppstå nye arenaer. Det viktigste for oss er å forsikre oss om at dette skjer på forsvarlig vis.

- Dere viser til Sverige, men dette er et av landene hvor aborttallene faktisk stiger?

- Ja, det kan høres selvmotsigende ut. Men ordningen med at jordmødre kan sette spiral er ikke en ny ordning i Sverige. Hva som er årsaken til at aborttallene øker i Sverige, kjenner jeg ikke. Vi ønsker generelt å redusere ufrivillige svangerskap. Dette er bestillingen fra HOD, og vårt mål.

Et bedre tilbud
- Legene frykter de ikke kan øve seg på friske kvinner og at dette vil gå ut over kvaliteten på deres arbeid?

- Legene vil fortsatt ha en viktig og naturlig plass i forhold til prevensjon. Dette vil nok bli et supplement. Jeg håper vi på denne måten kan nå noen av de kvinnene som opplever det som vanskelig å kontakte legekontor. Det kan være alt fra kvinner med dårlig råd til narkomane og spesielt unge jenter - som kvier seg for å gå til legen.


Beskylder direktoratet for tallfusk

Jan Emil Kristoffersen og Allmennlegeforeningen er enig med Helsedirektoratet i at ufrivillige svangerskap bør forebygges, men reagerer sterkt på det de mener er tallfusk og tvilsomme påstander fra Helsedirektoratets side.

- Tenåringsfødsler og -aborter i Norge har faktisk avtatt over mange år, og salget av p-piller har økt over mange år. Noen effekt av innføringen av forskrivingsrett for jordmødre og helsesøstre i 2002 kan ikke leses av noen offentlig statistikk, sier Jan Emil Kristoffersen.

Misbruker statistikk?
- Direktoratet misbruker statistikk når de fremstiller små krusninger på en fallende abortkurve som et problem, fremholder Allmennlegeforeningens leder.

Kristoffersen legger til at i Sverige har jordmødres rett til å forskrive prevensjon og sette inn spiraler, falt sammen i tid med at Sverige skiller seg ut som det eneste landet i Norden med et økende antall aborter og fallende bruk av p-piller.

- Dette kan ha sammenheng med at Sverige ikke har en velfungerende allmennlegetjeneste slik som Norge, sier han. 

Utvidet rekvireringsrett

Helse og omsorgsdepartementet ba i fjor høst om en rapport om hvorvidt helsesøstre og jordmødre kunne skrive ut hormonelle prevensjonsmidler.

I rapporten anbefaler Helsedirektoratet:

- at rekvireringsretten til helsesøstre og jordmødre utvides til alle kvinner i fertil alder - under forutsetning av at helsesøster og jordmor har dokumentert kompetanse

- at rekvireringsretten til helsesøstre og jordmødre utvides for alle typer hormonelle prevensjonsmidler på markedet, unntatt spiral og implantat (p-stav)

- at rekvireringsretten på hormonell prevensjon knyttes til jordmødrenes og helsesøstrenes  profesjon som kvalifisert helsepersonell, og ikke til tjenestested.

Dagens Medisin 20/08

Powered by Labrador CMS