Venter du loppebesøk i påsken?
Nå du ankommer hytta i påskeferien har du muligens gjester: Fugleloppen Ceratophyllus gallinae våkner nemlig til liv når hytta varmes opp etter vinteren.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Om våren og særlig i forbindelse med påskeferien, får mange insektstikk, spesielt på beina og rundt midjen. Dette er typiske steder for bitt av fuglelopper (Ceratophyllus gallinae). Den våkner til nytt liv når hyttene varmes opp, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
I fuglereir
Fuglelopper finnes i fuglereir med tørt reirklima som i fuglekasser, under takstein, i ventiler i veggen, og er vanlig over hele landet i reir til mange fuglearter. Den kan også finnes i hønsehus: Da går den, logisk nok, under navnet hønseloppe.
— Det er stor individuell variasjon med hensyn til hudreaksjonen på loppebitt. Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker lite til dem. Hvis ikke årsaken til loppene fjernes, vil man bli bitt om og om igjen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll ved FHI, ifølge instituttets hjemmeside.
Ofte gjenkjent
— I de tilfeller hvor loppene er fanget og sendt inn for identifisering har det oftest vært fugleloppa Ceratophyllus gallinae som har angrepet, sier Ottesen.
— Denne loppa er brunsvart, 2-3 mm lang og sammentrykt fra sidene slik at de seks beina synes å være festet på den ene siden av kroppen, sier han.
Bli kvitt loppene:
En ting er sikkert, loppene kommer fra et fuglereir. For å bli kvitt loppene, eller forhindre at de besøker huset, må fjorårets fuglereir oppspores og fjernes.
Slik gjør du det:
* Sprøyt med insektmiddel i sprayboks på reirstedet før og etter fjerningen, og på gulvet eller bakken under reiret.
* Sprøyting av værelser i hytte og hus har ingen hensikt. Fugleloppa tåler ikke oppvarmet innendørsklima i mer enn 1-2 uker. Den tørker inn og dør uten å kunne formere seg i bolighus. I uoppvarmede hytter derimot overlever den lengre.
* Årets nye fuglereir fjernes helst 2-3 uker etter at ungene er fløyet. Da er det minst lopper. Bruk regntøy slik at loppene preller av og ikke kryper inn i genseren, og ta reiret direkte i en plastpose. Det er ikke kjent sykdomsoverføring med fuglelopper til mennesker her i landet.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Flere artikler i nyhetsarkivet