Vedgår for lang ventetid på operasjon
Det er for lang ventetid på kurativ kreftbehandling av prostatakreft ved Oslo universitetssykehus. Dette vedgår sykehuset i et svar på en bekymringsmelding fra Prostatakreftforeningen og Kreftforeningen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Prostatakreftpasienter som venter på operasjon ved Radiumhospitalet, kan risikere å vente i opptil et halvt år. Ved Aker universitetssykehus er ventetiden på mellom seks og ni uker - lengre enn det som er anbefalt. Pasienter som skal ha strålebehandling, må vente i opptil åtte uker ved Ullevål universitetssykehus og ved Radiumhospitalet.
Dette kommer frem i et brev som Oslo universitetssykehus (OUU) har sendt som tilsvar på en bekymringsmelding fra Prostatakreftforeningen (Profo) og Kreftforeningen tidligere i år. Brevet er undertegnet av administrerende direktør Siri Hatlen og fagsjef Jan Eirik Thoresen ved OUU.
Purret på respons
I juli måned sendte Profo brev til OUU/Siri Hatlen med bekymring om lange ventetider for behandling av prostatakreft ved Oslo-sykehusene. Profos leder Ulf Lunde viser her blant annet til at pasienter med brystkreft er garantert utredning og behandling innen noen uker fra diagnose, og på vegne av Profo krever han at menn med prostatakreft behandles på lik linje.
Profo sendte purring på svar sammen med Kreftforeningen i september og fikk svar fra Hatlen og Thoresen i oktober.
Innrømmer for lang ventetid
I svaret viser OUU til at det arbeides med å bedre kapasiteten:
«Vi er enig i at det er for lang ventetid for kurativ kreftbehandling for prostatakreft ved Oslo universitetssykehus i dag. Samtidig har det aldri tidligere vært behandlet flere prostatakreftpasienter ved sykehuset og økningen skyldes generell økning og stor søkning av nye pasienter til sykehuset.
Oslo universitetssykehus arbeider aktivt for å få ned ventetidene. Det arbeides med gjennomføring av planlagte investeringer og samordning av ressurser på tvers av Oslo universitetssykehus. Vi arbeider mot målet å få en totalkapasitet innenfor Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst slik at ventetidene vil være i henhold til det som er anbefalt i Nasjonal kreftplan».
Betydelig belastning
Det bekreftes i brevet fra OUU at gjennomsnittlig ventetid for pasienter som skal opereres med Da Vinci-robot ved Radiumhospitalet, i dag er på fem-seks måneder og seks-åtte uker for dem som skal ha strålebehandling. Ventetid på MR-diagnostikk av bekkenet, som er aktuelt for cirka 50 prosent av pasientene, er for tiden på ni uker. Pasienter som har mer aggressive svulster, prioriteres i køen.
Hatlen og Thoresen påpeker at selv om ventetiden er uakseptabel, er det neppe medisinsk uforsvarlig. «Imidlertid er venetiden spesielt for kirurgisk behandling så lang at den medfører en betydelig belastning for pasientene», skriver de.
Maktarroganse
Leder Ulf Lunde i Profo er ikke fornøyd med svaret fra OUU, og veldig skuffet. Foreningen savner mer forpliktende tiltak samt en tidsplan for når ventetiden forventes å være på et akseptabelt nivå.
- Jeg synes det er forferdelig å få et så lite tilfredsstillende svar. Det virker på meg som om Oslo universitetssykehus ikke tar dette alvorlig, og jeg vil kalle det bortimot maktarroganse, sier Lunde til Dagens Medisin.
- Så lenge det er fritt sykehusvalg, kan jo pasientene velge seg til andre sykehus?
- Jeg forstår den innvendingen og vet at Radiumhospitalet har overført en del pasienter til Telemark. Men pasientene er opptatt av å føle seg trygge på at de blir operert ved et sykehus hvor de anser at kompetansen er høy og hvor det foretas mange operasjoner i løpet av et år, svarer Lunde.
Ensom kamp
Profo og Kreftforeningen ba i slutten av oktober om et møte med OUU for å få en nærmere orientering. Foreløpig har ikke foreningene fått svar.
Sekretariatsleder Andreas Hole i Profo forteller at siden han begynte i foreningen i 2003, har han ikke opplevd et så stort antall henvendelser som det siste halvåret.
- Aldri har så mange fortvilte prostatakreftpasienter kjempet sin ensomme kamp mens de venter på behandling, sier Hole.
Dagens Medisin 21/09