Urinprøveoppfordring i anledning Nyredagen
Det er viktig med kontroll av urinprøve hos fastlege for å avdekke nyresvikt og forebygge blant annet hjerte- og karsykdom, er budskapet i anledning Verdens Nyredag den 10. mars.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Nedsatt nyrefunksjon øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Det fastslår Norsk nyremedisinsk forening og Norsk Cardiologisk Selskap videre i en pressemelding i anledning Nyredagen, som i år markeres for sjette gang.
Øker risiko for hjertesykdom
– Nyresvikt øker risikoen for hjertesykdom både hos pasienter med diabetes og høyt blodtrykk. Derfor er Verdens Nyredags motto “Beskytt nyrene og redd ditt hjerte”, sier leder i Norsk nyremedisinsk forening overlege Cecilia M Øien.
– Vi vet at ved behov for nyreerstattende behandling har kvinner og menn like stor sjanse for å rammes av hjertesykdom i alle aldersgrupper. Nyresvikt er alvorlig, og en 25-åring i dialyse har like høy dødelighet som en 80-åring etter et hjerteinfarkt, sier Øien.
Også ved moderat nedsatt nyresvikt
Lederen i Norsk Cardiologisk Selskap, Svein Samstad, understreker at moderat nedsatt nyresvikt gir økt risiko for hjerte og karsykdom.
– Det er nå vist at selv moderat nedsatt nyrefunksjon gir økt risiko for hjerte- og karsykdom også hos pasienter som verken har diabetes eller høyt blodtrykk, sier Samstad, som legger til at dette spesielt gjelder om det er påvist protein i urinen.
Protein i urinen er en markør på nyreskade og ikke en tradisjonell risikofaktor for hjerte- og karsykdom.
– Flere studier har vist at jo høyere utskillelse det er av protein i urinen desto mer øker risikoen for hjerte- og karsykdom ved nedsatt nyrefunksjon, sier han.
Også blodprøve
Kontroll av urinprøve for å se hvor mye protein som tapes i urinen, og en enkel blodprøve for å vurdere nyrefunksjonen, kan alle få tatt hos sin fastlege.
– Vi har i dag medikamenter som reduserer proteinutskillelsen i urinen, reduserer blodtrykket og bedrer nyrefunksjonen, fremholder Øien.
Hun sier at tegn på kronisk nyresykdom forekommer hos åtte–ti prosent av den voksne befolkningen i Norge. Forebygging av både nyresvikt og hjertesykdom må være en sentral oppgave for å bedre befolkningens helse, ifølge Øien.
Nasjonal handlingsplan
Det er nå utarbeidet en nasjonal handlingsplan for kronisk nyresykdom av Helsedirektoratet.
– Planen sender et sterkt signal om hvor viktig det er å få en tidlig diagnose og målrettet behandling hos dem som har fått påvist sykdommen, understreker leder for Landsforeningen for Nyrepasienter og transplanterte, Lars Skar.
Han mener at handlingsplanen gir grunnlag for å erkjenne kronisk nyresykdom i økende grad som en folkehelseutfordring.