SISTE MØTE: Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten og lederen av lønnsnemnda, Dag Nafstad, på vei opp til møtelokale i Arbeidsdepartementet mandag. Resten av nemndas medlemmer i bakgrunnen. Foto: Målfrid Bordvik

Nå skal nemnda avgjøre konflikten

Her møtes Rikslønnsnemnda for å avgjøre legenes arbeidstid. Det er ingen ankemuligheter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARBEIDSDEPARTEMENTET, OSLO: Klokken 15 mandag møttes Rikslønnsnemndas ni medlemmer til sitt andre og siste møte i behandlingen av sykehuskonflikten. Møtet er lukket for offentligheten, og det er uklart hvor lenge møtet vil vare.

Både Spekter-direktør Anne-Kari Bratten og Christian Grimsgaard fra Legeforeningen var ordknappe i forkant av dagens viktige møte.

– Uansett utfall i nemnda ønsker vi et godt samarbeid mellom partene videre, sier Anne-Kari Bratten.

Det er to uker siden Spekter og Legeforeningen fikk legge frem sine påstander for nemnda. Vanligvis fatter nemnda en avgjørelse i løpet av få dager, men denne gangen har det tatt lenger tid. Årsaken er at nemnda aldri tidligere har tatt stilling til en lignende sak. Vanligvis er det lønnskonflikter som havner i tvungen lønnsnemnd, mens denne saken handler om arbeidstid.

– Denne saken er av mer prinsipiell art, sier lederen av nemnda, lagdommer Dag Nafstad.

Flertallet bestemmer
Nafstad sier til Dagens Medisin at nemnda fatter en avgjørelse i løpet mandagens møte. På forhånd har Nafstad sendt et forslag til løsning til de to andre nøytrale medlemmene av nemnda, Anne-Britt Evensen Norum og Steinar Strøm. De tre nøytrale medlemmene møttes klokken 14 mandag for å diskutere saken, før de resterende medlemmene ble invitert inn.

Når saken skal avgjøres er det denne trioen, som sammen med en representant fra hver av partene, har stemmerett. OUS-tillitsvalgt Christian Grimsgaard stemmer på vegne av Legeforeningen, mens administrerende direktør Anne-Kari Bratten representerer Spekter. Det er flertallet som avgjør utfallet. Avgjørelsen har samme virkning som en tariffavtale og kan ikke ankes.

Stridens kjerne
Det er knyttet stor spenning til om nemnda vil etterkomme Legeforeningens krav om at «rullerende arbeidsplaner» tas inn i tariffavtalen. Legeforeningen har i tillegg krevd automatisk vaktfritak for gravide leger, og at lønnsoppgjøret for 2016 utbetale for hele fjoråret, ikke bare etter streikens slutt, som er det vanlige.

Les også: Legene kan tape 16.000 hver

Spekter har avvist alle kravene, og ønsker å opprettholde dagens tariffavtale slik den er. De mener denne avtalen gir rom for såkalt kalenderplanlegging av legenes arbeidsturnuser.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip har spådd at legene taper i nemnda. Dersom det skjer, har Legeforeningen varslet at de tar saken til arbeidsretten.

Dagens Medisin følger utfallet av nemndas behandling

Powered by Labrador CMS