BEREDSKAP: Tirsdag kveld gikk Forsvarets ambulansehelikopter på beredskap i Kirkenes. Illustrasjonsfoto: Forsvaret  Foto:
BEREDSKAP: Tirsdag kveld gikk Forsvarets ambulansehelikopter på beredskap i Kirkenes. Illustrasjonsfoto: Forsvaret Foto:

Forsvarets ambulansehelikopter på vakt i Finnmark

Forsvaret etablerer midlertidige ambulansehelikopterbaser i Kirkenes og Lakselv for å styrke ambulanseflyberedskapen i nord.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nå får Luftambulansetjenesten HF bistand fra Forsvaret for å styrke ambulanseberedskapen.

Etter brudd i forhandlingene mellom Norsk flygerforbund og Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) sto flyene til Luftambulansetjenesten HF på bakken i forrige uke på grunn av pilotmangel.

Les saken: Ber om strakstiltak i ambulansefly-krisen

Tirsdag kveld gikk Forsvarets ambulansehelikopter på beredskap i Kirkenes. Helikopteret i Kirkenes skal dekke kysten på Varangerhalvøya, opplyser Luftambulansetjenesten HF.

Og fra torsdag 10. mai forsterkes Forsvarets redningshelikopterbase på Banak i Lakselv med ytterligere ett ambulansehelikopter.

Begge helikoptrene er rigget med plass til en bårepasient og har både anestesilege og spesialsykepleier om bord.

Fjorten dager
Ifølge oberstløytnant og kommunikasjonssjef Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter er kapasiteten i første omgang tilgengelig i fjorten dager.

– Vi er glade for at Forsvaret på kort varsel kunne stille med disse helikoptrene, uttaler administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.

Tiltak
Luftambulansetjenesten opplyser om følgende tiltak som aktiveres etter behov, utover redningshelikopterbasene i Lakselv og Kirkenes:

-Innleie av en Beech 250 propellfly fra Babcock, med besetning (også helsepersonell med norsk autorisasjon). Tilgjengelig på dagtid. Kan fly langbane og oppdrag til Svalbard. 

 - Innleie av ambulansejet (Learjet) fra Babcock.
 

- I løpet av juni kan to nye ambulansehelikopter settes inn, som følge av ny ambulansehelikopterkontrakt.
 

- Babcock forbereder å overta driften av en eller to ambulanseflybaser.

Administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell, sier selskapet arbeider kontinuerlig med å sikre en god beredskap i hele landet og i Finnmark spesielt.

– Situasjonen er krevende, men det gjøres en stor innsats for at pasientene skal få den hjelpen de trenger, uttaler Juell.

Powered by Labrador CMS