Krf-leder Knut Arild Hareide og Helseminister Bent Høie (H) på dagens pressekonferanse. Foto: Målfrid Bordvik
Krf-leder Knut Arild Hareide og Helseminister Bent Høie (H) på dagens pressekonferanse. Foto: Målfrid Bordvik

– Det blir ingenting å reservere seg mot

- Fastlegen skal ikke ha noen rolle når det gjelder henvisning til abort, det blir da ingenting å reservere seg mot, sier helseminister Bent Høie.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/HOLBERGS PLASS: Regjeringen fjerner ordningen med at leger skriver under på skjemaet om begjæring om abort. Kvinner kan i dag begjære abort på egne vegne.
– Fastlegen skal ikke ha noen rolle når det gjelder henvisning til abort, det blir da ingenting å reservere seg mot, sa helseminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse som han holdt sammen med Krf-leder Knut Arild Hareide.
Her er reservasjonsavtalen.
– Alle fastleger skal ta i mot og vurdere kvinner som henvender seg i abortspørsmål. Det blir ikke mulig å reservere seg mot å undersøke eller gi informasjon om abort, sa han.
– Vi vil kvalitetssikre sykehusenes mottakelse av kvinner som henvender seg direkte, sa Høie, og sa at det skal opprettes et såkalt grønt telefonnummer der man kan få informasjon om rettigheter og plikter ved abort.
– Vi mener løsningen ivaretar kvinner og leger som av samvittighetsgrunner som finner det vanskelig å henvise til abort, sa Høie.
  Regjeringen setter også ned et utvalg som skal utrede spørsmål om samvittighetsfrihet.
Det blir ingen endring av abortloven.
Forslaget sendes på høring i juni, med frist september. Planlagt iverksettelse er 1. januar 2015.
Høie sa at han ikke mener debatten har vært bortkastet.
- Spesielt ikke når den handler om vanskelige etiske spørsmål. Jeg opplever at det er blitt større åpenhet rundt abort, sa han.
 I slutten av april snudde Helseminister Bent Høie (H) i saken om reservasjonsmulighet for leger.
Sammen med KrF har Regjeringen altså kommet fram til denne nye "løsningen".
  Det var under regjeringssonderingene i fjor høst at Høyre og Frp inngikk en spesialavtale med KrF om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Venstre skrev ikke under avtalen.

Powered by Labrador CMS