
Ahus står fast ved akutt-endring
Ahus står fast ved sin beslutning om at organiseringen av akuttmottaket endres, slik at også LIS-leger vil stå i front.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Akershus universitetssykehus' (Ahus) konstituerte administrerende direktør Stein Vaaler, står fast ved at de planlagte endringene ved akuttmottaket medfører at tilbudet til akuttpasienter blir bedre.
Et eget vaktlag med erfarne akuttleger i front var selve rosinen i pølsen i en snuoperasjon av akuttmottaket i fjor.
Les mer: Går tilbake på kravet om akuttleger i front
Da Dagens Medisin omtalte snuoperasjonen i mars fjor, sa divisjonsleder for medisinsk divisjon, Yngve Mikkelsen følgende:
- Viktig å treffe riktig på hoppkanten
- Veldig ofte er det slik at akuttmottaket er pasientens første møte med sykehuset. Det er viktig med tidlig diagnostikk og dermed tidlig behandling. Å treffe riktig på hoppkanten, er viktig for hvordan man lander. Derfor satser vi på å bygge kompetanse i førstelinjen. Det å jobbe i team rundt pasienten, og kompetansen i det teamet, er essensen.
Åtte erfarne akuttmedisinere ble ansatt, mange av dem ble hentet fra utlandet nettopp på grunn av sin erfaring med akuttmedisin.
Divisjonsdirektør: "Prosessen ikke startet ennå"
Etter at Ahus vedtok å endre organiseringen av mottaket fra 3.mars i år har de ansatte ved mottaket protestert kraftig, blant annet fordi de mener på ikke har blitt involvert i prosessen.
Nylig varslet sykepleierne Fylkeslegen om affæren, og overlege ved akuttmottaket, Ida Bukholm, sa opp jobben i protest.
Mikkelsen sa denne uken til Dagens Medisin at de ansatte klager over "manglende involvering over en prosess som ikke har startet ennå."
- Økt indremedisinsk kompetanse
Torsdag kveld skriver Stein Vaaler at endringene trer i kraft den 3.mars, som tidligere annonsert, og at det vil fortsatt være 8 overleger ansatt i akuttmottaket.
- Endringen som gjennomføres fra 03.03.14 dreier seg om etablering av ny indremedisinsk vakttjeneste. Pasientene vil merke dette gjennom økt indremedisinsk kompetanse som møter dem ved ankomst i akuttmottaket, skriver Vaaler.
Han beskriver at pasienter som kommer både på dagtid og på natten umiddelbart vil møtes av møtes av sykepleier sammen med en assistentlege med flere års erfaring i indremedisin eller en overlege fra akuttenheten.
Ifølge Vaaler vil de åtte akuttlegene fortsatt ha jobb på akuttmottaket.
Han lover å "sørge for god involvering før endringene iverksettes":
- Og lytte til innspill fra ansatte, vernetjeneste og tillitsvalgte. Administrerende direktør vil lede denne prosessen, skriver han.
Her følger konstituert direktør Stein Vaalers uttalelse i saken i sin helhet:
Bedret diagnostikk og behandling i Akuttmottaket ved Akershus universitetssykehus
Stein Vaaler kst. Adm.dir
De planlagte endringene i det medisinske akuttmottaket fra 3 mars. innebærer en styrking av indremedisinsk kompetanse i akuttmottaket, i tillegg til dagens tilbud. Det vil fortsatt være 8 overleger ansatt i akuttmottaket. Det vil fortsatt være et team av lege og sykepleier som tar imot pasientene som ankommer akuttmottaket 24/7. Endringen som gjennomføres fra 03.03.14 dreier seg om etablering av ny indremedisinsk vakttjeneste. Pasientene vil merke dette gjennom økt indremedisinsk kompetanse som møter dem ved ankomst i akuttmottaket.
Ahus er Norges største akuttsykehus. Pasienter som ankommer det medisinske akuttmottaket (AKM) møtes av leger med spesialistkompetanse, og erfarne sykepleiere som jobber sammen i team.
Hvordan vil dette være for pasientene som kommer til akuttmottaket? Noen eksempler: En pasient med brystsmerter som blir innlagt på dagtid, vil umiddelbart møtes av sykepleier sammen med en assistentlege med flere års erfaring i indremedisin eller en overlege fra akuttenheten. Pasienten vil få en initial vurdering, og så sendes videre til den nye hjertemedisinsøylen i akuttmottaket, hvor pasienten vil bli vurdert av spesialist i hjertesykdommer eller lege som snart er ferdig spesialist.
En pasient som innlegges om natten med uklar problemstilling, vil ved ankomst møtes av sykepleier sammen med en assistentlege fra indremedisin eller overlege fra akuttenheten. Ved tilstander som haster, sørger legen for at pasienten raskt blir tatt imot av vaktteamet og behandling igangsatt. Ved tilstander som kan vente, sørger legen for at relevante blodprøver og røntgenundersøkelser raskt blir bestilt, slik at pasientens ventetid i akuttmottaket blir kortest mulig.
Satsingen på akuttmedisin fortsetter ved Ahus, og det vil fortsatt være en egen gruppe leger på 8 med spesialistkompetanse ansatt i akuttmottaket. Hvilken spesialistkompetanse som best tjener pasientstrømmen på Ahus vil være gjenstand for en intern prosess, samt nasjonale føringer. Vi vil sørge for god involvering før endringene iverksettes, og lytte til innspill fra ansatte, vernetjeneste og tillitsvalgte. Adm.dir vil lede denne prosessen.
Styret ved Ahus mottok i november 2013 en bekymringsmelding fra tillitsvalgte leger i medisinsk divisjon knyttet til organiseringen av akuttmottaket. Det var uttrykt bekymring for at LIS-leger i indremedisin ikke fikk den supervisjon de skulle motta for å utdanne seg til spesialister. Styret ga adm.dir i oppdrag å følge opp denne bekymringsmeldingen og melde tilbake fremdrift til styret. Medisinsk divisjon har utredet hvordan indremedisinsk vakttjeneste bedre kan organiseres, slik at både pasientene ivaretas og spesialistenes utdanningsløp ivaretas. En arbeidsmiljøkartlegging vil også gjennomføres med ekstern bistand i akuttmottaket.
Ahus fortsetter satsningen på spesialistkompetanse i akuttmottaket og øker samtidig den indre-medisinske kompetansen i akuttmottaket. Pasienter vil møtes av erfaren medisinsk kompetanse, men ikke bare av overleger. De kan også møtes av LIS leger, og leger som er vurdert kompetente til å fylle en overlegestilling. Det handler om å få en høyere grad av beslutningskompetanse raskt til pasientene som ankommer akuttmottaket. Samlet sett øker vi kompetansen i akuttmottaket til beste for våre ca 100 medisinske pasienter som ankommer akuttmottaket daglig.