REDD: – Jeg er redd for at noe alvorlig skal skje, fordi vi har mistet oversikten. Det er en ubehagelig følelse, uttalte barnelege Jarle Rugtveit til Dagens Medisin i sommer. Avdelingen hans har fortsatt store utfordringer. Foto: Anne Grete Storvik

Ser ingen løsning for kronisk syke barn

Ved barneavdelingen ved Ullevål sykehus er det kronisk syke barn som utgjør den store mengden som ikke får time innen fristen som er satt for dem. Mange vil ikke få time i år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dagens Medisin har fått tall over forsinkede pasienttimer fra lederne ved henholdsvis gastroenterologi, nevrologi og endokrinologi/diabetes ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS), Ullevål.
Les mer: Bryter egne frister for 160.946 pasient-timer

Epilepsi

  • Ved gastroenterologisk avdeling er det 39 barn som ikke har fått time innen den tentative tiden som sykehuset har satt.
  • For faggruppe endokrinologi/diabetes gjelder dette 127 barn. 
  • For faggruppe nevrologi er det 88 barn, som ikke kan regne med å få time før jul.

I køen befinner det seg kronisk syke barn med kronisk inflammatorisk tarmsykdom, barn med store spise- og ernæringsvansker, barn med kompliserte multihandikap og barn med tung psykosomatikk. Det er også barn med epilepsi i denne køen.

«Kan ikke rope hurra»
Jarle Rugtveit, leder for faggruppe gastroenterologi, forteller at han er særlig bekymret for at fire overleger samlet kun har ni klokketimer ledig på gastro-poliklinikken før årsskiftet.
Les også: – Jeg er redd for at noe alvorlig skal skje, fordi vi har mistet oversikten

– Så det ser ikke ut til at vi kan rope hurra og heise flagg i øyeblikket. Det er mulig vi på sikt kan greie å komme litt mer à jour. Noe kan håndteres av underordnede leger, men vi har en spesialavdeling med regionsfunksjoner, til dels de facto landsfunksjoner, og mye er for komplisert til å sette til assistentleger. Det er ingen løsning på sikt for de pasientene som krever overlegetilsyn, sier Rugtveit.

Sendte bekymringsmelding
Dagens Medisin omtalte situasjonen ved barneavdelingen i sommer. Da hadde de tre lederne for de tre faggruppene sendt bekymringsmelding til Fylkeslegen i Oslo og Akershus. Denne saken ligger fortsatt hos tilsynet, etter det Dagens Medisin vet.
Vi omtalte også at det var lang kø for endoskopi. For denne køen er det ved hastetiltak nylig blitt bedret kapasitet slik at avdelingen regner at den sannsynligvis blir á jour i løpet av oktober/november, opplyser Rugtveit.

Ledelsen ved Oslo universitetssykehus uttalte i sommer til Dagens Medisin at sykehuset sterkt beklager situasjonen ved barneavdelingen overfor både pasientene og fagfolkene.

Powered by Labrador CMS