Fylkeslegen i Oslo og Akershus er nå varslet om situasjonen ved Barneklinikken ved OUS Ullevål. Arkivfoto. Foto:

72 barn i endoskopi-kø, varsler fylkeslegen

Tre faggrupper ved Oslo universitetssykehus varsler nå fylkeslegen om at 72 barnepasienter står i kø for å få tatt endoskopi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Endoskopi er en helt sentral undersøkelse i utredningen av barn med tarmsykdom.

–Burde vært undersøkt for flere uker siden
Nå varsler tre faggruppe-ledere ved nevrologi, endokrinologi/diabetes og gastro ved Barnesenteret på Ullevål sykehus sterk bekymring til fylkeslegen:

Per i dag er det 72 barnepasienter på venteliste for å få utført endoskopi.

– Flere av disse burde etter vår medisinske vurdering allerede vært undersøkt flere uker tilbake, og flertallet av de øvrige i løpet av sommeren, skriver de tre i brevet til fylkeslegen i Oslo og Akershus.

Imidlertid er det ikke ledige plasser for endoskopi for noen av disse før i september, ikke minst fordi det i ferieperioden ikke er kapasitet.

– Disse forholdene er så bekymringsfulle for meg som faggruppe-ansvarlig at jeg etter Lov om helsepersonell § 4 oppfatter meg som forpliktet til å varsle dette, skriver den ene faggruppelederen, barnelege Jarle Rugtveit.

– Jeg er fullt klar over harde innsparingskrav ved vår og samarbeidende avdelinger, men helsepersonelloven fritar meg selvfølgelig ikke på noen måte å varsle av den grunn, skriver han.

Og videre:

– Jeg har tidligere også opplevd perioder med stram innsparing på avdelingsbudsjett, men de siste 2-3 årene har jeg dessverre opplevd avtakende gehør for kapasitetsproblemer og hvordan «vi på gulvet» opplever pasientenes situasjon, heter det i bekymringsmeldingen.

Ved Barnesenteret ble det i 2015 gjennomført 343 endoskopiske prosedyrer på barn, alle i full narkose. Man ligger an til det samme i år, men etterslepet øker.

Oslo universitetssykehus bekrefter overfor Dagens Medisin at skopi-kapasiteten er for lav.

– Ledelsen på klinikknivå arbeider for å finne løsninger på den lave skopi-kapasiteten. Vi har også en plan for økning av legekapasiteten på fagområdet gastro  fra 1.september sier Anne Amdam, som er konstituert klinikkleder ved Barne og ungdomsklinikken ved OUS.

Les hele OUS’ svar her, hvor de også svarer på barnelege Jarle Rugtveits varsling om at 350 kronisk syke barn står i intern kø for kontroll.

Powered by Labrador CMS