Somadril bedre enn placebo
Den største studien på karisoprodol (Somadril) som er foretatt, viser at legemiddelet er bedre enn placebo på akutt muskellåsing i ryggen. – En interessant studie, men med flere svakheter, sier Jørgen G. Bramness ved Folkehelseinstituttet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Nå viser den største studien som noensinne er gjort på karisoprodol, at legemiddelet er signifikant bedre enn placebo i behandling av akutt muskellåsing i ryggen. Den amerikanske studien ble presentert som en poster under den 24. kongressen til American Academy of Pain Medicine (AAPM) i februar.
Fikk mindre enn anbefalt dose
Mer enn 800 pasienter ble inkludert i den dobbelblindede og randomiserte studien. De fikk enten 250 mg karisoprodol, som er to tredeler av anbefalt dose på 350 mg karisoprodol – anbefalt dose – eller placebo fire ganger i døgnet. Pasientene ble så spurt om det de fikk (karisoprodol eller placebo), ga noen effekt. De som fikk 350 mg, opplevde flere bivirkninger enn dem som fikk den laveste dosen.
– Studien viser at pasienter med akutt muskellåsing i ryggen fikk en signifikant forbedring av 250 mg karisoprodol sammenlignet med placebo, sa Gregory Serfer ved South Florida Clinical Research Center, da han presenterte posteren under AAPM.
Ikke imponert
Til tross for dette er ikke Jørgen Bramness, Norges fremste ekspert på karisoprodol, imponert. Han påpeker at man sammenlignet karisoprodol med placebo, ikke med et tilsvarende legemiddel.
– Alle som får karisoprodol, vil skjønne at de får et aktivt legemiddel, mens de som får placebo, vil merke at de ikke har fått et aktiv substans, noe som gjør at sammenligningen blir mer uinteressant. Dernest er studien finansiert av en legemiddelprodusent – og den er ikke publisert, påpeker psykiater og forsker Jørgen G. Bramness ved Folkehelseinstituttet.
Det han likevel mener er mest problematisk med studien, er at den bare måler akutt bedring, ikke om pasienten kan være i fysisk aktivitet.
Fjernet fra markedet
Karisoprodol har det siste året vært svært omdiskutert etter at Legemiddelverket i mai i fjor bestemte at legemiddelet skulle fjernes fra det norske markedet. I forkant hadde forskere ved Folkehelseinstituttet avdekket at det sterkt vanedannede medikamentet ble misbrukt i stor skala.
I november i fjor vedtok også EU å forby legemidlet.
Les hele artikkelen i Dagens Medisin 08/08