SVEKKET SELVBILDE: – Dårlige tenner betyr ofte smerter, ubehag og alvorlig sykdom i munnhulen – og kan gå ut over ernæring, selvbilde og sosial omgang, påpeker artikkelforfatteren.

Sårbare pasienter mister tannbehandling

Innleggelser i døgninstitusjon for rusbehandling og psykiske lidelser blir stadig kortere, mens regelverket for rett til dekning av tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten er som før. Dermed mister mange muligheten til å dekke nødvendig og forsvarlig tannbehandlling.

Publisert Sist oppdatert
Åse Prestvik

DÅRLIGE TENNER betyr ofte smerter, ubehag og alvorlig sykdom i munnhulen. For mange går det også ut over ernæring, selvbilde og sosial omgang. Dette er noe vi regelmessig observerer hos våre pasienter ved Blå Kors klinikk Lade.

Se for deg en person som unngår å smile, ikke kan tygge mat ordentlig, vegrer seg for å spise sammen med andre eller ligger våken på grunn av smerter. Nødvendig og forsvarlig tannhelsehjelp er i seg selv viktig for pasientenes helse og livskvalitet. I tillegg vil bedret tannhelse understøtte livsendringen de er her for å gjennomføre.

Se også: Munnhelse – et forsømt samhandlingslandskap

HINDRING I HVERDAGEN. Pasienter som strever med rusmiddelproblemer eller psykiske helseplager over tid, kommer gjerne ut av regelmessig døgnrytme. Flere strever med å følge opp avtaler. Sentrale livsområder påvirkes, ikke minst blir økonomien skadelidende, og mange lever på minimumsinntekt over tid.

Tannbehandling er som kjent svært kostbart. Vi antar at svært få av våre pasienter er til en anbefalt årlig sjekk hos tannlege ettersom det koster cirka 1000 kroner. Slik får sykdommer, smerter og sosial tilbaketrekning eller angst utvikle seg over tid og blir alvorlige hindre i hverdagen, noe som i tillegg til selve tannhelseproblemene gjerne også er med å opprettholde rusproblemet.

Kjære politikere, her trengs en regeljustering – fort

HJELP TIL MESTRING. Pasienter som er innlagt i døgnbehandling, får sin tannstatus sjekket som en obligatorisk del av basiskartleggingen ved inntak. Vi sørger ved behov for henvisning til akutt tannbehandling, noe pasientene får dekket uavhengig av hvor lenge det er planlagt at de skal være innlagt. De som tidligere ble innvilget støtte til videre tannbehandling, fikk bistand til å følge opp og fullføre behandlingen under innleggelsen. Her snakker vi ikke om fancy greier, men konserverende tannbehandling for å bevare det som er der, og å få iverksatt nødvendige reparasjoner.

Vår pasientgruppe omfatter også personer som har opplevd seksuelle overgrep, for mange et betydelig hinder for å oppsøke tannbehandling. Vi har god erfaring med å samarbeide tett med tannleger, som med sin erfaring og tilnærming hjelper pasientene til å gjennomføre. Dettre er med å bygge helse, men også mestring som kan overføres til å overkomme andre hinder i livet.

UTFORDRINGENE. Men for å få dekket nødvendig og forsvarlig tannbehandling ut over det rent akutte, forutsettes det at innleggelsen er planlagt å vare i over tre måneder, eller at vedkommende har et vedtak om oppfølging fra kommunale oppfølgingstjenester eller legemiddelassistert rehabilitering (LAR) i tre måneder eller mer. Færre og færre pasienter er innlagt i døgnbehandling i tre måneder sammenhengende – som følge av en politisk villet utvikling hvor døgn skal erstattes av poliklinisk og ambulant bistand.

Flere vil ha krav på støtte basert på at de har vedtak på kommunal oppfølging over tid, samtidig som mange dessverre vil streve med å gjennomføre behandlingen på grunn av ustabile og krevende liv.

Vi foreslår at kravet om lengden på tre måneder for døgnopphold i rusinstitusjon for å få dekket nødvendig og forsvarlig tannbehandling, justeres ned til seks uker

REGELJUSTERING, TAKK! Fylkestannlegen svarer på forespørsel fra oss at det ikke er lovmessig grunnlag for å gjøre unntak fra tremåneders-regelen for ruspasienter, ei heller for andre sårbare grupper.

På vegne av våre pasienter foreslår vi derfor at kravet til lengden på døgnopphold i rusinstitusjon for å få dekket nødvendig og forsvarlig tannbehandling, justeres ned fra dagens tre måneder til seks uker.

Kjære politikere, her trengs med andre ord en regeljustering – og det må skje fort.


Interessekonflikt/disclaimer: Forfatteren oppgir ingen interessekonflikter. Blå Kors klinikk Lade i Trondheim tilbyr tverrfaglig spesialisert rusbehandling i fire døgnavdelinger som også jobber poliklinisk og ambulant tilknyttet innleggelser.


Dagens Medisin
, fra Kronikk- og debattseksjonen i 05-utgaven.

Powered by Labrador CMS