BRED MOBILISERING. Legeforeningen mobiliserer bredt for å vise hvor viktig fastlegeordningen er. Foto: Legeforeningen

«Alle trenger fastlegen»

Legeforeningen markerer fastlegedagen med en egen kampanje på sosiale medier, og legepresidenten oppfordrer alle til å slå ring om fastlegeordningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– I en tid hvor det er mye oppmerksomhet rundt utfordringene i fastlegeordningen ønsket vi å vise frem den engasjerte og stolte fastlegen som hver dag gjør en god jobb for sine pasienter, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen til Dagens Medisin.

Hun legger til at Legeforeningen ønsker å ta vare på den store entusiasmen som er blant fastlegene til tross for at ordningen er under press.

Marit Hermansen, president i Legeforeningen Foto: Vidar Sandnes

– Det er grunnen til at vi i dag velger å markere fastlegedagen. Dere har kanskje lagt merke til at vi er mange som har på oss buttons. På min står det "Alle trenger fastlegen", sa legepresidenten under sitt innlegg på fastlegekonferansen til Helsedirektoratet i dag.

Og hun fortsatte:

Det er ingen selvfølge at fastlegeordningen, slik vi kjenner den i dag, vil bevares de neste årene Marit Hermansen, Legepresident

– Fastlegedagen er en markering for å skape blest om hvor viktig fastlegeordningen er, og hvor stolte vi er av fastlegene!  Og jeg synes det var en fin anledning å gjøre det samtidig med Helsedirektoratets fastlegekonferanse.

Hun forteller at Legeforeningen har fått med seg helsepolitikere, pasientorganisasjoner og mange andre gode samarbeidspartnere, og at det også er laget videoer som spres i ulike sosiale medier.

– Jeg oppfordrer alle dere som er her til å bære buttons i dag og dele bilder på sosiale medier. Tagg gjerne med #fastlegedagen og #alletrengerfastlegen. Vi vil at alle skal se de flotte bidragene!
 

Alvorlig undertone
– Det er ingen selvfølge at fastlegeordningen, slik vi kjenner den i dag, vil bevares de neste årene. Det er ingen selvfølge at du har en fastlege nær deg, med mindre noe gjøres, påpeker Hermansen.

Hun mener det er foreningens plikt og ansvar å fortelle om rekrutteringsproblemer og om erfarne fastleger som slutter. Nasjonale helsepolitikerne og befolkningen må få vite at det er en krise. De må få vite om den enorme arbeidsmengden og det store ansvaret som tynger fastlegene og kommunene, understreker Hermansen.

– De fastlegene som forlater jobben gjør det med tungt hjerte. Det er ikke entusiasmen for faget, pasientene, menneskemøtene som forsvinner. Ikke entusiasmen for selve fastlegeordningen. Men det er de lange dagene, mengden oppgaver og følelsen av å ikke strekke til, som slukker gnisten i fastlegekorpset. 

Samtidig kjenner jeg og mange med meg hver dag på et stort dilemma. For vi har også et ansvar for å bygge stolthet og framsnakke en ordning og et yrke som vi jo er så stolte av. Derfor er denne kampanjen viktig, avslutter Hermansen.  

Powered by Labrador CMS